Ruim 40 procent opvangplekken niet gevuld

FLEVOLAND • Di 12 april 2022 | 19:14 • Dinsdag 12 april 2022 | 19:14

Ruim 40 procent van de Flevolandse opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne is nog vrij. Veiligheidsregio Flevoland heeft in totaal 1180 plekken gerealiseerd, daarvan zijn nog 529 plekken niet in gebruik. Bovendien komen er binnenkort in Dronten nog circa 100 nieuwe opvangplekken bij.

Van de 560 Almeerse opvangplekken zijn er nu 396 nog niet in gebruik. In Emmeloord zijn nog zo'n 30 plaatsen leeg in het Dokter Jansencentrum, in Lelystad nog 18 in het voormalige schoolgebouw SGL en in de haven van Urk zijn nog ongeveer 40 plaatsen op opvangschip Rossini.

In Dronten zijn er nog 45 plekken over en in het voormalige pand van de Rabobank komen er ook nog circa 100 plekken bij als die locatie klaar is voor gebruik.

Cijfers variëren per dag
De aantallen wisselen per dag. Oekraïners zijn vrij om te reizen en kunnen dus ook op eigen gelegenheid naar een andere opvang gaan of naar een particuliere opvangplek.

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 2000 opvangplekken komen in de provincie, maar sinds eind maart zijn er nog geen concrete nieuwe locaties bijgekomen voor opvang. Die noodzaak is er ook nog niet omdat veel locaties nog niet vol zitten.

Ook landelijk nog veel plekken over
In de opvanglocaties van alle overheden worden door heel Nederland momenteel bijna 28.000 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen meldde het ministerie van Justitie en Veiligheid maandag.

In totaal zijn er in de 25 veiligheidsregio's 41.743 bedden beschikbaar. De regio's hebben afgesproken dat dat er zo snel mogelijk 50.000 worden.

Een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid gaf eerder aan dat zolang er landelijk nog voldoende opvangplekken zijn er geen deadline is voor de realisatie van de 2000 opvangplekken in Flevoland.

Niet meer dan 2000 plekken in Flevoland
Volgens Ank Bijleveld, waarnemend burgemeester van Almere en voorzitter van de veiligheidsregio, zijn 2000 plekken sowieso de grens voor deze regio. "Eigenlijk vind ik dat we het heel goed doen als kleine veiligheidsregio. Deze 2.000 is het nu voor ons. Dat is best wel een grote opgave voor Flevoland.'' Volgens Bijleveld is het Rijk aan zet als er meer opvangplekken nodig zijn.

De gemeenten Noordoostpolder en Almere laten weten nog op zoek te zijn naar extra locaties, maar dat is nog niet concreet. Ook Zeewolde zoekt nog steeds naar centrale huisvestingsplekken. Een gemeentewoordvoerder: ''We hebben alle vakantieparken aangeschreven en nog wat meer locaties waarvan we denken dat het geschikte locaties kunnen zijn. We zijn met meerdere locaties in onderhandeling. Uiteindelijk moet iemand anders daar een besluit over nemen en wij kunnen dat niet afdwingen.''

Het is Zeewolde eerder wel gelukt om onderdak te regelen op vakantiepark RCN, maar dat gebeurde op initiatief van dat park. Het park wilde de eerste zes weken opvang uit eigen zak betalen. De gemeente huurt de huisjes nu en biedt zo plek aan 21 vluchtelingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel