Helft vuilniswagens valt bijna dagelijks uit, 30.000 huishoudens krijgen nieuwe bak

ALMERE • Di 26 april 2022 | 11:12 • Dinsdag 26 april 2022 | 11:12

Er is een acuut afvalprobleem in Almere. De huidige vuilniswagens zijn verouderd en de laatste weken valt de helft van de beschikbare wagens bijna iedere dag uit. Dat betekent dat vuilnis niet opgehaald kan worden, vuilniswagens geregeld gerepareerd moeten worden en er een hoge werkdruk is voor chauffeurs en technici. Vaak wordt er ‘s avonds en in het weekend nog gewerkt aan het repareren van vuilniswagens en het afmaken van routes.

De huidige vuilniswagens zijn zogenoemde duo-wagens. Daarin zitten twee opvangbakken. Eén voor restafval en één voor GFT. Maar deze wagens zijn verouderd en zijn niet meer te kopen of in te huren. Daarom krijgen 30-duizend Almeerse huishoudens tijdelijk monobakken in plaats van duobakken die door een ander type vuilniswagen wel opgehaald kunnen worden.

De gemeente Almere heeft een tijd geleden nieuwe vuilnisvoertuigen besteld. De oorspronkelijke levertijd van 40 weken is inmiddels opgelopen tot minstens 80 weken. Dat komt door schaarste aan grondstoffen en omdat door de oorlog in Oekraïne onderdelen die nodig zijn voor de vuilniswagens niet kunnen worden geleverd. Volgens een woordvoerder van de gemeente worden de nieuwe vuilniswagens pas tegen de zomer van 2023 verwacht. Tot die tijd huurt de gemeente voertuigen.

Vorig jaar besloot de Almeerse gemeenteraad over te stappen op een nieuw afvalinzamelingsysteem waarbij restafval en PMD (plastic, metaal en drinkpakken) samen in één bak mogen. De huidige noodmaatregelen stoppen als dat nieuwe afvalinzamelingssysteem wordt ingevoerd.

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Vincent Smit. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Almere voor Omroep Flevoland en 1Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel