Floriade blijft gedeelde taak van alle wethouders

ALMERE • Vr 23 september 2022 | 7:02 • Vrijdag 23 september 2022 | 7:02

Welke wethouder in Almere is verantwoordelijk voor alles rond de Floriade? Op die vraag blijken twee antwoorden mogelijk te zijn. Namelijk: geen enkele, of juist allemaal.

Het college van burgemeester en wethouders is niet van plan om één wethouder aan te wijzen die alles rond de Floriade op zich neemt. De PVV wil dat via een motie alsnog voor elkaar krijgen, maar daar bleek donderdagavond geen meerderheid voor te zijn.

Coalitie vs. oppositie
Op een later moment zal er nog over het voorstel gestemd worden, maar nu al is duidelijk dat de gehele coalitie het niet ziet zitten om een Floriadewethouder aan te wijzen. Bij de onderhandelingen over een nieuw coalitieakkoord is namelijk afgesproken dat de Floriade verdeeld wordt over de portefeuilles van meerdere wethouders. Het hele woord Floriade komt in het coalitieakkoord bovendien geen enkele keer voor.

Alle oppositiepartijen gaven donderdagavond aan wel één wethouder als aanspreekpunt te willen. Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld vertelde namens het college van B en W dat dit niet gaat gebeuren. Per keer zal gekeken worden welke wethouder het meest passend is. Gaat het over woningbouw op het Floriadeterrein, dan zal het de wethouder Wonen zijn. Betreft het om geld, dan wordt het de wethouder Financiën.

"Voor u altijd een verrassing"
Toen wethouder Julius Lindenbergh later op de avond het woord voerde bij een debat over de ontmanteling van het Floriadeterrein, vroeg AP/OPA-raadslid Johan de Leeuw of hij daaruit kan opmaken dat Lindenbergh dan de Floriadewethouder is. Dat is niet het geval, zo gaf Lindenbergh aan. "Het is voor u altijd een verrassing wie er straks uit de collegebankjes naar beneden loopt bij een debat", zo merkte hij op.

"Lichtelijk schofterig"
Die opmerking noemde FvD-fractievoorzitter Brent Hadderingh "lichtelijk schofterig", gezien het feit dat veel raadsleden hebben aangegeven behoefte te hebben aan één specifiek aanspreekpunt. De term "lichtelijk schofterig" schoot vervolgens in het verkeerde keelgat bij Jaap Steenkamer van GroenLinks. Hij gaf aan dat deze term wat hem betreft niet thuishoort in de raadszaal.

Floriade opnieuw duurder
Wethouder Julius Lindenbergh meldde tijdens de Politieke Markt dat de kosten van de Floriade weer verder oplopen. De afbouw van het evenement wordt 600.000 tot 900.000 euro duurder dan de 1 miljoen euro die hiervoor is gereserveerd. De gemeente lijdt daardoor volgens de nu bekende gegevens al meer dan 85 miljoen verlies op het evenement.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel