Beslissing over kunstmuseum met half jaar uitgesteld

ALMERE • Do 1 december 2022 | 14:32 • Donderdag 1 december 2022 | 14:32

Het college van Almere stelt de beslissing over een nieuw kunstmuseum uit tot zomer volgend jaar. Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de raad. B&W willen de zogenoemde 'businesscase museale voorziening' (financiële onderbouwing) tegelijk presenteren met een financieringsvoorstel. Daarnaast moet een extern bureau eerst nog naar het plan kijken, om grote risico's uit te sluiten.

Volgens B&W hebben de verkiezingen voor een verandering van het proces gezorgd. Want er is sinds kort een nieuw college, een nieuwe raad en er ligt een nieuw coalitieakkoord. Daarin staat dat de gemeenteraad moet beslissen of het museum er wel of niet komt en op welke manier. Dat kan de raad alleen doen als het volledig geïnformeerd is over de kosten en opbrengsten, schrijven B&W.

Half jaar uitstel
In juni van dit jaar meldde het college nog dat de presentatie van de financiële onderbouwing dit najaar zou gebeuren. Maar nu wordt dus pas in de loop van volgend jaar het financieringsvoorstel gepresenteerd. Zowel de gemeenteraad als Provinciale Staten kunnen daar dan naar kijken en op het plan schieten.

Daarin wordt dan gemeld wat de kosten zijn van een kunstmuseum en ook wie de eerste voorbereidende werkzaamheden gaat betalen. Het museum moet betaald worden met geld van verschillende overheden, fondsen en sponsoren. Met deze partijen wordt op dit moment gesproken, net als met het Rijk.

Onderzoek onder inwoners
Eerder dienden het CDA en de PVV nog een motie in om te onderzoeken of de inwoners wel behoefte hebben aan een Kunstmuseum. Cees Sanderse van het CDA zei toen: "We hebben aan de Floriade wel gezien dat het steeds moeilijker wordt om je nog terug te trekken als je al geld hebt uitgegeven. Dan moeten we dus van tevoren weten hoe de bevolking over het museum denkt."

Pas wanneer de raad heeft besloten of de komst van het kunstmuseum doorgaat en op welke manier, dan wordt er weer verder gesproken over de locatie. Het college heeft drie 'kansrijke locaties' op het oog, op of aan het Weerwater.

Er wordt al sinds 2019 gesproken over het kunstmuseum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel