Bewoners Oosterwold sturen boze brief aan gemeente over gesjouw met containers

ALMERE • Di 27 december 2022 | 15:35 • Dinsdag 27 december 2022 | 15:35

Bewoners van Oosterwold hebben een boze brief gestuurd aan de gemeente Almere. Ze willen namelijk niet meer honderden meters sjouwen met zware afvalcontainers. In de brief wordt gevraagd of er opstelplaatsen kunnen worden gemaakt dichterbij de woningen.

Volgens de gemeente zijn de half verharde wegen niet veilig genoeg voor vuilniswagens om overheen te rijden en is het volgens de Arbowet niet toegestaan. Loes Dekker, die aan de Amaroqweg woont, moet daarom regelmatig 700 meter heen en teruglopen met haar container. "Ik zie soms mensen rijden met de achterklep open met een kind dat achterin de container vasthoudt."

Opstelplaats
Voorheen werden de containers aan huis geleegd. Sinds september is de situatie veranderd. Alle containers worden nu aan het begin van de straat geleegd bij een opstelplaats. "We hebben van de gemeente een voorstel gekregen om alle containers daar te laten staan en dan de volle zakken er los naartoe te brengen. Maar 200 containers op de hoek van een weg levert gevaarlijke situaties op."

Bouwverkeer
De Amaroqweg is volgens bewoner Dekker nog niet verhard, omdat er nog te veel bouwverkeer overheen rijdt. "Een verharde weg is natuurlijk wel de bedoeling, maar je legt niet zomaar even een weg neer. Daarnaast zou deze dan door al het zware bouwverkeer meteen kapot worden gereden." Maar een paar kilometer verderop aan de Emile Durkheimweg is de weg wel verhard en zit Michiel Roemer met hetzelfde probleem. "Onze weg is door de gemeente goedgekeurd. In de straat werd altijd afval opgehaald maar sinds september voldoet onze weg opeens niet meer aan de norm. Dat vinden wij bijzonder."

Er zijn dus meerdere wegen in Oosterwold die met hetzelfde probleem zitten. Gezamenlijk hebben bewoners van die straten een brief opgesteld en voorgelegd aan de raad, vertelt Dekker. "We zijn niet ingelicht over dit besluit en er wordt nauwelijks gereageerd op onze bezwaren. Als er wel wordt gereageerd dan wordt er gezegd "we praten wel, maar we veranderen ons besluit niet."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel