Emotionele bewoners over bouwplannen Golf Resort: "Dit moet dit jaar afgesloten worden"

LELYSTAD • Wo 18 januari 2023 | 6:32 • Woensdag 18 januari 2023 | 6:32

Alle onduidelijkheden voor de bewoners van het Flevo Golf Resort en Golfpark in Lelystad moeten dit jaar weggenomen worden. Dat was dinsdagavond de boodschap van zowel het Burgerinitiatief Flevo Golf Resort als de Bewonersvereniging tijdens een vergadering in het stadhuis. Er is al jarenlang een strijd gaande tussen Unigolf, dat op een deel van de golfbaan woningen wil neerzetten, de gemeente Lelystad en de bewoners van het resort.

Unigolf bracht onlangs opnieuw een plan in bij de gemeente voor woningbouw. Dat is de vierde keer dat de eigenaar van de grond dit probeert. De vorige keren wilde de gemeenteraad er niks van weten. Dinsdagavond was er niemand van Unigolf aanwezig om de nieuwe plannen te verdedigen.

Ton Weijers van het burgerinitiatief drong er bij de lokale politiek op aan om een einde te maken aan de impasse. "Het ettert nu zo lang door. Dit dossier moet gesloten worden. Het moet dit jaar afgesloten worden." Na zijn betoog volgde een luid applaus vanaf de publieke tribune.

Unigolf had de golfbaan gesloten en was een rechtszaak begonnen tegen de gemeente Lelystad vanwege de weigering om extra woningen te mogen bouwen. Inmiddels is de golfbaan voor de helft weer open en is de rechtszaak ingetrokken, maar Unigolf heeft een nieuw verzoek voor woningbouw gedaan. Het gaat om iets minder woningen dan de 138 uit het voorgaande plan, nu gaat het om 109 huizen.

Waarom wordt er zo moeilijk over gedaan?
Het lijkt simpel: het bestemmingsplan laat woningbouw niet toe, de bewoners willen het niet en ook de gemeenteraad was tot nu toe altijd tegen. Toch ligt het volgens verantwoordelijk wethouder Piet van Dijk ingewikkelder. "Het is moeilijk omdat onze positie tegenover de initiatiefnemer een lastige is. Unigolf is eigenaar van de grond, wij niet. Dus wij hebben het niet voor het zeggen. We gaan wel kijken wat wij kunnen doen om een oplossing te bedenken."

Onderhoud
Een ander probleem is het onderhoud aan de openbare ruimte. Dat ligt volgens de bewoners bij Unigolf maar het bedrijf geeft bij klachten niet thuis. Bewoners klagen dat ze wel onroerendezaakbelasting betalen aan de gemeente, maar dat ze er niks voor terug zien in hun omgeving. Ook zeggen ze dat er verzakkingen zijn en dat een deel van de riolering vervangen moet worden. Wie dit gaat betalen, is nog de vraag.

Oplossing
Bewoners roepen om onteigening van de grond of dat de gemeente die desnoods koopt. 'het liefst deze maand nog'. Dat kon de wethouder niet toezeggen, maar wel dat hij verschillende scenario's zal uitwerken met voor- en nadelen en dat hij deze zal voorleggen aan de raad. Een einddatum voor dit conflict durft hij niet te geven: "We hebben een ingewikkelde klus om tot een oplossing te komen. Dat gaan we doen en willen we ook zorgvuldig doen. Tegelijk voelen we de druk van iedereen die dit dossier achter zich wil laten. Maar ja, daar zijn we voor aangenomen. Zo ligt het."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel