Burgemeester teruggefloten door juristen, toch verkiezingsborden in Dronten

DRONTEN • Wo 8 februari 2023 | 6:35 • Woensdag 8 februari 2023 | 6:35

Politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen in maart kunnen toch posters plakken op verkiezingsborden in Dronten. Burgemeester Gebben wilde geen borden meer neerzetten, maar komt terug van dat besluit. De gemeente blijkt namelijk wettelijk verplicht te zijn om verkiezingsborden te plaatsen.

De burgemeester was vorige week stellig tegen de gemeenteraadsleden: verkiezingsborden hebben geen effect op de opkomst van de verkiezingen en het geld voor het plaatsen van de borden zou beter besteed kunnen worden. Daarom zouden er in het vervolg geen verkiezingsborden meer neergezet worden in Dronten.

Het besluit leidde tot kritiek vanuit de politiek. Zo stuurde lijsttrekker Marc van Rooij van de provinciale partij 50PLUS een kritische brief naar de burgemeester. Daarin benadrukte Van Rooij dat gemeenten verkiezingscampagnes van politieke partijen juist behoren te faciliteren. Vervolgens heeft Gebben juridisch advies gevraagd: "Juristen kijken naar allerlei wet- en regelgeving. Zij hebben mij erop gewezen dat er inderdaad een verplichting is voor gemeenten vooralsnog om dat te doen."

Burgemeester wil nu samen plakken
Gebben zegt het nog steeds onzin te vinden om verkiezingsposters te plakken: "Maar wie ben ik. Als het in de wet staat, dan gaan we dat regelen. Sterker nog, ik wil bij deze alvast alle lijstrekkers van politieke partijen voor de Staten en voor de Waterschappen uitnodigen om op een gezamenlijk moment op de borden in Dronten te plakken", aldus de burgemeester.

In een reactie zegt lijstrekker Van Rooij: "50PLUS Flevoland is blij dat de burgemeester van Dronten toch besloten heeft, naar aanleiding van de brief van 50PLUS, om borden te plaatsen waar politieke partijen zelf posters op kunnen plakken om aan te geven dat ze meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel