Landelijke opbrengst Giro555 bijna 89 miljoen euro, zo zette Flevoland zich in

FLEVOLAND • Wo 15 februari 2023 | 6:00 • Woensdag 15 februari 2023 | 6:00

In heel Flevoland werden vandaag acties georganiseerd voor Giro555. Van het inzamelen van statiegeldflessen tot een pizzeria die voedselpakketten maakt. En van ziekenhuizen die geld doneren tot een sponsorloop. FLEVOLAND HELPT!

De Flevolandse acties voor de slachtoffers waren de hele dag live te volgen op televisie, radio, socials en de website van Omroep Flevoland. Presentatoren spaken in de studio met betrokkenen van de acties en verslaggevers reisden door de provincie om verschillende acties uit te lichten.

De opbrengst van Giro555 was woensdagavond rond 22:15 uur bijna 89 miljoen euro. De opbrengst wordt onder meer gebruikt voor onderdak, medische hulp, eten, drinken en hulpgoederen.

Kijk hier onze speciale uitzending terug:

Dorcas haalt miljoen euro op
Hulporganisatie Dorcas uit Almere heeft al meer dan een miljoen euro opgehaald. Dorcas heeft in de Syrische stad Aleppo een kantoor met zo’n vijftien medewerkers. Met het ingezamelde geld kan de organisatie kleding, dekens en warme maaltijden kopen voor de slachtoffers. Ook wordt er medische en psychosociale hulp gegeven. Jan Jacob Hoefnagel van de organisatie: "Er komen steeds meer verhalen van mensen die mensen missen, maar ook mijn collega’s die hun eigen huis niet meer in kunnen."

Lelystad doneert euro per inwoner
De gemeente Lelystad doneert per inwoner 1 euro voor noodhulp na de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat heeft waarnemend burgemeester Ineke Bakker bekendgemaakt. Zij was vandaag in gesprek met Lelystedelingen die uit Syrië komen. De gemeente telt zo'n 81.000 inwoners. Bakker vroeg vanmiddag aan de Syriërs hoe het met hen ging en of de gemeente nog wat voor hen kan betekenen. Ze is erg onder de indruk van de verhalen die ze daar hoorde: "Verhalen die gaan door merg en been. De beelden natuurlijk ook als je ziet wat daar gebeurd is. En hier natuurlijk ook die extra belemmering dat het in een gebied is waar de hulporganisaties heel slecht naar toe kunnen. Waar niet de hulp wordt gegeven zoals dat in Turkije gebeurt en dat vind ik wel heel erg pijnlijk."

Lubert Visser veilt eigen schilderij
Lubbert Visser uit Urk veilt een schilderij voor Turkije en Syrië. Visser heeft het schilderij speciaal gemaakt voor de veiling. "Ik heb de actie zelf verzonnen. De hoogste bieder krijgt hem en het geld gaat naar de slachtoffers. Het hoogste bod staat nu op 125 euro", vertelt Visser. Je kan nog tot vrijdag bieden op het schilderij. Visser komt hem dan persoonlijk bezorgen.

Kiek levert 1250 euro op voor Giro555
De deelnemers van Kiek konden vandaag op radio draaien voor Giro555. Bij dit dagelijkse radiospelletje draaien luisteraars aan een rad met geldbedragen. Normaliter kunnen de deelnemers hier zelf prijzen mee winnen. Nu is er in totaal 1250 euro door Omroep Flevoland gedoneerd aan Giro555.Geke van der Sloot zingt lied 'Geef ze een kans'
De Urkse zangeres Geke van der Sloot zingt in de studio van Omroep Flevoland een lied voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Ook andere goede doelen naast Giro555
Naast Giro555 zijn er nog veel meer goede doelen die acties zijn gestart voor de getroffen regio. Zo ook de Internationale Humanitaire Hulporganisatie (IHH) die al 2 miljoen euro heeft opgehaald. Lana Arif uit Almere werkt voor de organisatie en vertelt dat met het geld onder meer containers worden gekocht waar mensen in het getroffen gebied in kunnen verblijven. Ook worden er mobiele keukens gekocht zodat mensen te eten kunnen krijgen. De Almeerse hoopt dat er veel geld wordt gedoneerd en het maakt haar niet uit of dat aan Giro555 is of aan IHH: "Alles is welkom. Het maakt niet uit waar je naar toe doneert het gaat erom dat die mensen geholpen worden die in nood zijn."

Radio Emmeloord en OZONOP draaien verzoekplaatjes
DJ's van Radio Emmeloord en OZONOP draaien de hele dag plaatjes op verzoek. Dat doen ze in de koffiehoek van de COOP Greidanus in Emmeloord. Mensen doneren een bedrag en daarmee mag je ook een plaatje aanvragen. "Het gaat hier fantastisch", vertelt Jannes Punter van Radio Emmeloord. "Als je een plaatje aanvraagt, heb je gedoneerd. Het is een komen en gaan van mensen. Het is allemaal heel bijzonder." Hoeveel geld er is opgehaald, is nog niet bekend.

Antonius Ziekenhuis doneert 10.000 euro voor hulp in getroffen gebied
Het Antonius Ziekenhuis heeft 10.000 euro overgemaakt voor hulp in het rampgebied in Turkije en Syrië. Het ziekenhuis, met een vestiging in Emmeloord, heeft besloten om te doneren aan de Stichting Koerdische Rode Halve Maan. Een medewerker van het ziekenhuis heeft banden met de stichting waardoor ze weet dat het geld goed terechtkomt. "Omdat wij het liefst kleinschalige projecten steunen, hebben we hier voor gekozen", vertelt een medewerker van het Antonius. Het gaat de medewerkers aan het hart om de kinderen daar te zien. "Als je die kinderen ziet...", vertelt Riekje Keijzer ontroerd: "Dat doet je echt wat. Dan denk je: zijn er nog levende familieleden? Hoe komen ze terecht?"

Tips voor chauffeurs die naar rampgebied reizen
Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland heeft een overzicht met tips gemaakt voor bedrijven die naar Turkije en Syrië afreizen. Wat voor papieren heeft een chauffeur bijvoorbeeld nodig en welke hulpgoederen zijn vrijgesteld van belasting? Vincent Triest van de organisatie: "Denk voordat je vertrekt goed na waar je die hulpgoederen gaat afleveren. Er moet daar ook iemand zijn die die goederen in ontvangst neemt en het uit je vrachtwagen wil halen." Volgens Triest zouden chauffeurs en organisaties die vanuit hier afreizen bijvoorbeeld kunnen samenwerken met Turkse organisaties die het weer verder kunnen verspreiden.

Leerlingen Porteum zetten actie op
Yusuf, Eslem en Ibrahim, drie leerlingen van Porteum in Lelystad, houden een inzamelingsactie op hun school. Daar kunnen van 21 t/m 23 februari lege flessen worden ingeleverd en ook komt er een foodtruck naar het schoolplein. "We hopen meer dan 2000 euro in te zamelen".

Turkse moskeeën in Flevoland hebben 60.000 euro ingezameld
De Turkse moskeeën in Flevoland hebben de handen ineen geslagen om geld in te zamelen. Zij hadden vorige week vrijdag een actiedag waarbij ze ruim 60.000 euro hebben ingezameld. De Sultan Ahmet Moskee in Almere heeft daarnaast drie vrachtwagens vol met goederen naar Turkije verzonden, maar ze focussen zich nu vooral op het inzamelen van geld omdat de goederen zich langzaam bewegen richting het getroffen gebied. Met het ingezamelde geld worden tenten, slaapzakken en kachels gekocht. Dat zijn voor nu de hoofdbehoeften volgens Fatih Gulveren, voorzitter van de moskee.

Ouders van Murat leven in auto
Pizzeria La Cassa op Urk doneert twee dagen lang de omzet van de zaak aan de mensen in Turkije. Eigenaar Murat Durmus koopt met het geld voedsel en brengt dat eind volgende week naar het land toe. Zijn ouders van 82 en 77 wonen in het gebied en leven momenteel vanuit hun auto. "De situatie is echt heel erg", zegt een aangeslagen Murat.

Auto wassen voor het goede doel
Benzinestation en autowasstraat Autoradam op de Veluwsekant in Almere doneert twee weken lang een euro per klant die de auto komt wassen. "Het gaat hier achter elkaar door, het is erg druk", ziet verslaggever Patrick van Heezick. Directeur Ruud van der Jagt: "In Amsterdam hebben we een grote groep Syrische en Turkse klanten. We vonden dat we echt wat moesten doen om de slachtoffers te steunen".

Kringloopwinkel zamelt 4000 euro in via webshop
Kringloopbedrijf RataPlan, met meerdere locaties in Flevoland, heeft al 4000 euro ingezameld voor de slachtoffers van de ramp. Het bedrijf doneert de hele maand de omzet van de webshop aan het Rode Kruis. De winkel heeft daarvoor gekozen omdat aan het begin van de actie Giro555 nog niet was ingezet. De winkel overwoog ook om de magazijnen beschikbaar te stellen voor de opslag van spullen die naar de landen kunnen, maar begreep dat geld op dit moment belangrijker is. De hoop is dat er 10.000 euro ingezameld wordt. Directeur Gert-Jan Dekker: "En anders zetten we de verdubbelaar in."

Steppen en loopfietsen wassen voor 1 euro
Go! Kinderopvang heeft meerdere locaties in de provincie en houdt daar deze week verschillende acties. Zo worden er stroopwafels verkocht en lege flessen ingezameld. Woensdag is er bij peuterspeelzaal Dolfijntjes 1 een carwash. Peuters wassen daar stepjes, loopfietsen en fietsjes voor 1 euro.

Echnaton FM in actie
Op het schoolplein van middelbare school Echnaton in Almere staat een radiostudio. Leerlingen maken daar de hele dag een radioprogramma om geld in te zamelen voor Giro555. In twee dagen hebben ze alles georganiseerd, vertelt coördinator Ritchie Brouwer "Als je de verhalen hoort van de ramp, en je weet dat kinderen daar familie hebben of soms gevlucht zijn uit die gebieden, kun je niet anders dan een actie opzetten op onze school." Eén van de DJ's is Sem Sierhuis. "Ik ben maar 15 jaar oud en als je dan ziet dat je dit voor zo'n goed doel kan doen, dat is fantastisch", zegt hij. "We hebben al veel donateurs gehad en we zien ook dat er steeds donateurs bijkomen."

"Wat je normaal ziet in films, zie ik in het echt"
Gokhan Gunes uit Lelystad heeft familie in het getroffen gebied in Turkije. Toen het nieuws over de aardbeving binnen kwam, besloot hij in actie te komen. De Lelystedeling is met hulpgoederen naar Turkije gegaan. De wegen zijn slecht, en de schade is enorm, vertelt hij. "Wat je normaal in films ziet, heb ik nu in het echt gezien. Er is geen enkel gebouw in het centrum van Hatay dat nog leefbaar is."

Eerder volgden we de reis van Gokhan. Lees en bekijk hier en hier meer.

Weinig kunnen slapen na ramp
Ramazan Yazir van CDA Dronten was jarenlang voorzitter van de Turkse moskee in Dronten. Hij heeft zelf geen familie wonen in het directe rampgebied, maar toch voelt het voor hem alsof de situatie heel dichtbij is. Yazir houdt het nieuws elke dag bij en slaapt weinig. "Net alsof het je zelf aangaat. Je kunt het nooit voelen zoals mensen die het daar overkomen is, maar een week lang. Het is echt hartverscheurend. Het is dramatisch."

Turkse slager haalt bijna 1000 euro op
Slagerij Talha in Almere Buiten zamelt geld in via een QR-code en in de winkel staat een box waar klanten geld in kunnen geven. Het geld, nu bijna 1000 euro, brengt eigenaar Ali Saglik vrijdag naar de moskee in Muziekwijk. Ook een deel van de omzet gaat naar de slachtoffers van de aardbeving. Saglik heeft zelf ook familie in het rampgebied: "Ik vind het echt erg, vooral voor de kinderen die nu geen ouders meer hebben."

Emine heeft familie in rampgebied
Emine Arslan is een inzamelingsactie gestart voor de mensen in Turkije. De Drontense heeft veel familieleden wonen in het rampgebied. "De eerste dagen was het heel lastig om iedereen te bereiken. Via een neef zijn we erachter gekomen hoe het met iedereen ging."

De dagen na de ramp heeft Emine iedereen kunnen bereiken. Met de meeste familie gaat het volgens haar naar omstandigheden goed, maar er zijn ook een aantal familieleden overleden. "Niemand heeft meer een huis, ze zijn allemaal dakloos. Ze leven momenteel in tenten en hebben de eerste dagen in dierenstallen geslapen."

Emine kijkt samen met haar familie wat er nodig is en waarmee ze kunnen ondersteunen. Woensdagochtend stond de tussenstand van haar actie op ruim 4000 euro, de online inzameling loopt nog door.

Sponsorloop op 't Kofschip
Leerlingen van basisschool 't Kofschip in Zeewolde houden vanochtend een sponsorloop. Zelfs de kleuters van groep 1 doen mee. "Kinderen zijn enorm gedreven om veel geld op te halen, ze kunnen echt iets betekenen, dat is heel mooi", vertelt directrice Marlon Beltman.

500 lege flessen op school
Basisschool de Aquamarijn in Dronten zamelt sinds afgelopen donderdag lege flessen in. In totaal zijn er nu al zo'n 500 flessen opgehaald door de kinderen. Volgens directeur Harry Okkinga leeft de aardbeving erg bij de kinderen: "Ongeveer de helft van de kinderen op onze school is van Turkse of Syrische afkomst. Dus dat is best heel veel, dus het leeft ook echt. Er zijn gezinnen waar familieleden hun huis verloren hebben in Turkije en we hebben gehoord dat er familieleden zijn overleden in Syrië. Het is heel triest. Iedereen is er heel erg mee begaan." Woensdagmiddag werd bekend dat er tot nu toe ruim 330 euro is opgehaald.

Kapsalon Mus'ab heeft €10.000,- bij elkaar geknipt
De afgelopen dagen hebben verschillende ondernemers in de provincie al actie gevoerd voor Giro555. Kapsalon Mus'ab in Emmeloord heeft het hele weekend mensen geknipt om geld in te zamelen. Veel medewerkers hebben familie in het rampgebied in Turkije. "Dat geeft spanning en stress, je denkt er veel aan", vertelt Mehmet van de kapsalon. "De complete omzet van vrijdag en zaterdag hebben we gedoneerd en we hebben onze klanten ook gevraagd of ze ook mee willen doen met de donatie". Inmiddels staat de teller op €10.000,-.

Statiegeld voor Giro555
Bij PLUS Postma in Lelystad kunnen lege flessen worden ingeleverd voor Giro555. In plaats van zelf het statiegeld terug te krijgen, kan het worden gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbeving. "Je gunt natuurlijk iedereen in de maatschappij iets moois. Wat er nu gebeurt in Turkije is verschrikkelijk. Als wij een steentje kunnen bijdragen is dat fantastisch", vertelt bedrijfsleider Chris van Iersel. De supermarkt verdubbelt het opgehaalde geld voordat het wordt overgemaakt.

Ichthus College in Dronten zamelt geld in
Middelbare school het Ichthus College in Dronten verkoopt Turkse en Syrische lekkernijen om geld in te zamelen. En op Valentijnsdag verkocht de school rozen voor het goede doel. Ook kunnen leerlingen voor 75 euro een les vrij kopen. Ze zijn dan dat uur vrij. Het geld zamelen de jongeren in door bijvoorbeeld bijles te geven.

Geld doneren als provincie
De Statenfracties van GroenRood, de SP, Denk en de Partij voor de Dieren vragen de provincie geld te doneren aan Giro555. Ze hebben een motie ingediend over noodhulp voor Turkije en Syrië. De partijen verzoeken de provincie om 75 cent per Flevolander over te maken aan Giro555.

Deel je actie!
Kom je zelf in actie? Deel het met Omroep Flevoland via Instagram, Facebook of Twitter met #flevolandhelpt. Of meld je aan
via rtv@omroepflevoland.nl of app naar 06-52524891. Via deze link is te zien welke Flevolandse acties zijn opgezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel