Duizenden kampeerders komen samen op terreinen van Opwekking

BIDDINGHUIZEN • Vr 26 mei 2023 | 10:32 • Vrijdag 26 mei 2023 | 10:32

Pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen begint vrijdagavond. Het evenement trekt elk jaar duizenden kampeerders en dat is dit jaar niet anders. De eersten verzamelden zich in de nacht van donderdag op vrijdag voor de poort om een plekje op één van de kampeerterreinen te bemachtigen.

Dit jaar heeft een recordaantal van 23.000 zich kampeerders ingeschreven voor een kampeerplek op het terrein van Opwekking. "Het wordt vooral een Opwekking met heel veel mooi weer," zegt directeur Ruben Flach vanochtend. "Dus we verachten veel mensen op het terrein die afkomen op het mooie weer maar ook op het samenzijn hier."

Bezoekers komen met tenten, campers en caravans naar Biddinghuizen. Zo ook een echtpaar met hun twee zonen. De familie kampeert met vrienden en mensen uit de kerk. Hij hoopt op een goed en mooi weekend, zij verheugt zich op het programma: "Het thema is 'Wij zien Jezus' dus ik hoop dat wij prachtige ontmoetingen zullen krijgen met elkaar maar ook met Hem."

'Geloof beleven met een grote groep gelijkgestemden'
Achterin de camper zitten twee zonen. Die verheugen zich ook op de Pinksterconferentie. Volgens hen kun je thuis en in de kerk het geloof belijden maar heeft Opwekking een meerwaarde. "Het is dat je met een grote groep bent", zegt één van de twee. "Iedereen is christelijk en het heeft wel wat." Het gezin stond rond 9.00 uur voor de poort van Opwekking. Toch hadden veel kampeerders zich al om 4.00 uur 's ochtends bij de ingang verzameld om een kampeerplek te vinden.

Standpunt over homo op podium nog lastig
Lastig is het nog wel voor de organisatie om een standpunt te bepalen over de rol van homoseksuelen. Aanleiding is het optreden aanstaande zondag van de omstreden band InSalvation. De band kwam vorig jaar in opspraak omdat ze niet wilden optreden in een kerk met een homoseksuele voorganger. Uit een artikel vrijdagochtend in het Nederlands Dagblad blijkt de worsteling die de organisatie heeft met het homostandpunt. "We hebben daar geen standpunt over," is de reactie van directeur Flach. "We werken al jaren samen met de band en dat gaan we ook dit jaar weer doen."

Flach geeft ook geen antwoord op de vraag of er een homo op het podium van Opwekking zou mogen staan. Bezoekers van het evenement hebben daar wel een mening over. "Uiteindelijk draait het allemaal om Jezus en zijn liefde voor ons," zegt een man. "Homo's lesbo's kom maar. Voor mij mag het allemaal. Ook op het podium."

De provincie waarschuwt voor drukte op de N306 vanwege het evenement. Ze adviseert om komend weekend de weg zo veel mogelijk te mijden. Vorig jaar liepen de kampeervelden en parkeerterreinen van Opwekking onder water vanwege hevige regenval. Dit jaar wordt mooi weer verwacht. Daarom is het advies vooral om zonnebrand en hoedjes mee te nemen. Het evenement wordt voor de 53ste keer gehouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel