BBB, VVD, PVV, CU en SGP zijn eruit: vrijdag presentatie coalitieakkoord

FLEVOLAND • Di 13 juni 2023 | 17:08 • Dinsdag 13 juni 2023 | 17:08

In de provincie Flevoland is een coalitieakkoord bereikt; de fracties BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP zijn tot een overeenkomst gekomen. Hoe dit akkoord er precies uitziet zal vrijdagavond worden gepresenteerd in het provinciehuis in Lelystad.

Het akkoord heeft de titel "Toekomst voor het nieuwe land: Van, voor en door Flevolanders." Na Limburg en Gelderland is Flevoland de derde provincie met een coalitieakkoord.

Vorige week liet formateur Pieter van Maaren nog weten dat de vijf fracties nog moesten onderhandelen over ingewikkelde thema's zoals stikstof, Lelystad Airport en de huisvesting van asielzoekers en statushouders. Ook meldde hij eind mei dat hij het coalitieakkoord in de tweede helft van juni verwachtte. Dat is dus gelukt.

Eerder kwam vanuit de achterban van de ChristenUnie felle kritiek op het plan om samen met de PVV in een coalitie te stappen. De landelijke partijvoorzitter noemde het voorstel 'niet geloofwaardig'. Een aantal van die pijnpunten is 'het tegengaan van de islamisering' en 'het afdoen van de klimaatagenda als geldverspilling' door de PVV. Volgens de verkenners was er uiteindelijk geen sprake van 'onoverbrugbare verschillen van inzicht'.

Het coalitieakkoord wordt woensdag 21 juni in Provinciale Staten besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel