TenneT vervangt hoogspanningskabels vanwege kortsluiting vorig jaar

FLEVOLAND • Do 3 augustus 2023 | 7:15 • Donderdag 3 augustus 2023 | 7:15

De hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten worden vanaf eind augustus vervangen. Dat gebeurt vanwege de kortsluiting van vorig jaar. Toen kwamen 300.000 huishoudens zonder stroom te zitten. De werkzaamheden gaan een jaar duren.

De kortsluiting ontstond vorig jaar september in het hoogspanningsstation aan het Olsterpad in Dronten. TenneT-medewerkers zetten in Lelystad en Dronten, zonder het van elkaar te weten, tegelijkertijd een schakelaar om. Een back-upsysteem werkte niet waardoor een kortsluiting ontstond. Daarbij kwam zoveel stroom op de hoogspanningskabels te staan dat deze zogenoemde 'geleiders' verhit raakten en omlaag zakten. De kabels kwamen op de bovenleiding van de trein terecht waardoor bij ProRail veel kapot ging. Zo reden er tot december geen treinen.

De stroom wordt sinds het incident omgeleid. Nu moeten de kabels over een lengte van 21 kilometer worden vervangen, zegt TenneT. De netbeheerder legt over twee weken bouwwegen en -terreinen aan bij de hoogspanningsmasten. Een week later moeten de herstelwerkzaamheden beginnen. TenneT begint bij het punt waar de kabels de bovenleiding raakten: bij het observatorium van Robert Morris.

De kabels vielen op de bovenleiding

N307 week dicht, het spoor twee weken
Door de werkzaamheden gaat de Overijsselseweg (N307) in de week van 21 augustus dicht tussen de snelweg A6 en de Biddingweg. Dat combineert de provincie met klein onderhoud, zoals het maaien van bermen en opvullen van voegen. Verkeer wordt omgeleid via de Dronterweg (N309).

Het treinverkeer is van dinsdag 22 augustus tot maandag 4 september gestremd. ProRail werkt dan aan het spoor. In de eerste week lift TenneT mee voor de vervanging van kabels die over de bovenleiding lopen. De NS zet bussen in.

De netbeheerder werkt van Lelystad naar Dronten. Het verkeer kan komend jaar ook op andere momenten wat van de werkzaamheden merken. Zo gaat de A6 bij Lelystad volgend jaar korte tijd dicht voor de kabels die over de snelweg lopen. Golfers in Dronten zullen vanaf november rijplaten op de fairways zien liggen. Dan worden vervolgens de geleiders boven de baan vervangen.

TenneT hangt de nieuwe 'geleiders' met een liermachine in de masten. De totale schade aan het hoogspanningsnet wordt geschat op zo'n 10 miljoen euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel