Lelystad buigt zich opnieuw over woningbouwplannen op golfbaan

LELYSTAD • Di 22 augustus 2023 | 22:26 • Dinsdag 22 augustus 2023 | 22:26

Hoe ziet de toekomst van de golfbaan in Lelystad eruit? Komen er alsnog huizen? Of blijft de gemeente bij haar standpunt om woningbouw niet toe te staan? Ook al betekent dit dat de baan wordt gesloten en er vervallen bij komt te liggen?

Op deze vragen moet later dit jaar een antwoord komen. De gemeenteraad krijgt in oktober namelijk een aantal opties voorgelegd. Onder leiding van wethouder Piet van Dijk zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de verschillende hoofdrolspelers.

De eigenaar van de golfbaan, Unigolf, wil al geruime tijd woningen bouwen op een deel van de baan. Het openhouden van alle 18 holes is niet meer rendabel, zo gaf het bedrijf enkele jaren geleden aan. Vervolgens sloot de hele baan ook daadwerkelijk. Afgelopen januari werden er weer 9 holes in gebruik genomen.

Verzet tegen woningbouw
Bewoners van het Flevo Golf Resort - dat grotendeels tussen de golfbaan ligt - en het naastgelegen Golfpark zien de woningbouwplannen niet zitten. Al in 2021 besloot het college van B en W en later ook de gemeenteraad om de woningbouw niet toe te staan. Unigolf kondigde aan naar de rechter te stappen, maar zag daar later toch van af. De projectontwikkelaar kwam met een aangepast plan met minder woningen. Qua golfbaan zou dan een 9-holes baan over kunnen blijven.

In januari van dit jaar heeft de Lelystadse gemeenteraad aangegeven dat het besluit om geen woningen toe te staan uit 2021 nog steeds van kracht is. Dat het college van B en W toch nog met alle partijen in gesprek is, is een voortvloeisel van een motie die de gemeenteraad in eveneens in 2021 aannam. Daarin staat dat er gesproken moet worden "met alle belanghebbenden om te kijken voor welke ontwikkelingen draagvlak bestaat."

Verschillende opties
De verschillende partijen hebben inmiddels mogelijkheden aangedragen die de impasse volgens hen zouden kunnen doorbreken. Dat varieert van woningbouw toch toestaan, tot de gemeente die de golfbaan overneemt.

Op dinsdag 5 september staat een overleg gepland waar nogmaals met alle belanghebbenden wordt gesproken. Naast Unigolf zijn dat onder meer de Golfclub Flevoland en de bewonersvereniging van het Flevo Golf Resort.

Wethouder Piet van Dijk wil de gemeenteraad in oktober informeren over alle mogelijke varianten en de consequenties die daaraan verbonden zijn. "Dit zodat de raad een zorgvuldig afgewogen besluit kan nemen over de te realiseren oplossing", zo schrijft het college van B en W.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel