Een sprankje hoop voor boerin Anje Grin na een week in de schijnwerpers

BIDDINGHUIZEN • Do 24 augustus 2023 | 18:59 • Donderdag 24 augustus 2023 | 18:59

"Overweldigend", zo reageert boerin Anje Grin uit Biddinghuizen op de reacties die ze kreeg nadat ze op Facebook bekendmaakte dat haar melkveehouderij valt onder de piekbelasters en dat ze mogelijk moet stoppen. Dit bericht werd begin deze week bijna over de hele wereld gelezen en gedeeld.

"Vooral in het buitenland snappen ze er niets van", zegt Grin. Ze heeft veel internationale contacten, omdat verschillende buitenlandse veehouders haar veehouderij als goed voorbeeld zien. Jarenlang houden Grin en haar man zich aan alle regels en voorwaarden. Ze bouwden een nieuwe stal volgens alle moderne normen en technieken, waardoor de uitstoot van ammoniak is gereduceerd.

Wat is een piekbelaster precies? Dat lees je hier.

Ook de reacties vanuit de provinciale en landelijke politiek verrassen haar. "Het lijkt erop dat ze in Den Haag nu begrijpen wat er precies op het platteland aan de hand is". Ze doelt op de vragen die het Zwolse Tweede Kamerlid Thom van Campen stelde over de dreigende sluiting. De boerin is blij dat haar bericht de landelijke politiek heeft bereikt. "Een bericht op Facebook haalt meer uit dan duizend trekkers naar Den Haag."

Dat ze een week lang volop in de belangstelling heeft gestaan van de media vindt Anje Grin niet erg. Ze ziet zichzelf als landelijk boegbeeld voor de piekbelasters. Maar na deze week wil ze minder aandacht geven aan de media. "Mijn bedrijf moet ook door", is haar reactie.

Over toch nog een goede afloop heeft ze een sprankje hoop gekregen na een bezoek van de Flevolandse gedeputeerde Jan Klopman (BBB) aan haar bedrijf. "Beloftes dat hij het voor ons kan oplossen zijn er niet gedaan", zegt ze. Wel zou de gedeputeerde op zoek gaan naar mogelijkheden om het bedrijf te behouden. Welke dat zijn is niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel