Vissers krijgen nog geen duidelijkheid: cruciale fase Brexitgesprekken

URK • Wo 2 december 2020 | 16:11 • Woensdag 2 december 2020 | 16:11

De Brexit-onderhandelingen zijn op een 'make or break' punt aangekomen. Dat heeft EU-onderhandelaar Barnier woensdag verteld aan vertegenwoordigers van de 27 Europese lidstaten, schrijft persbureau Reuters.

Een akkoord met het Verenigd Koninkrijk is belangrijk voor Urker vissers. Veel kotters varen in Britse territoriale wateren om te vissen naar schol en tong. Als er geen akkoord komt met de Britten, mogen de Urker vissers per 1 januari 2021 niet meer in de Britse wateren vissen.

Eerder liet de Britse minister van Buitenlandse Zaken weten het visserij-bod van de EU onvoldoende te vinden. Visserij is sinds de Brexit-onderhandelingen een van de breekpunten van de EU waar een afspraak over moet worden gemaakt.

Deadline nadert
Hoewel de deadline voor een akkoord nadert, roept Barnier op om niet overhaast te handelen. Hij wil niet een onbevredigend akkoord sluiten met de Britten om maar de deadline van 31 december te halen. Reuters sprak enkele personen die Barnier eerder op woensdag toesprak. "Hij zei dat de komende dagen doorslaggevend zullen zijn", aldus een EU-diplomaat. Barnier zou niet een specifieke datum hebben genoemd waarop duidelijkheid zou moeten komen over een deal of geen deal. Vorige week had Barnier ook een gesprek met minister Schouten over de visserij.

Brexit, hoe zit het ook al weer?
Op 23 juni 2016 stemde een kleine meerderheid van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. De EU en het Verenigd Koninkrijk willen wel handel blijven voeren. Dus zijn er onderhandelingen opgezet om afspraken te maken. Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk formeel uit de Europese Unie. Tot 31 december geldt er een overgangsperiode en moet het land zich nog aan de EU-regels houden. Het huidige jaar wordt gebruikt om afspraken te maken over onder meer migratie, grensovergangen en visserij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel