'Bewonersonderzoek naar bomenkap Westerdreef is extreem negatief'

ALMERE • Do 10 juni 2021 | 15:28 • Donderdag 10 juni 2021 | 15:28

Volgens de SP in Almere is de vraagstelling in een onderzoek onder bewoners langs de Westerdreef in Haven "extreem suggestief en negatief". De vragenlijst is verspreid door de gemeente om erachter te komen of inwoners overlast hebben van de populieren die daar staan. Voorbeeld van een vraag is: "Welke overlast heeft u van de bomen." De SP zegt dat veel antwoorden zich daarom ook laten raden.

Uit de gemeentelijke enquête onder omwonenden blijkt dat eenderde zich geen zorgen maakt over de veiligheid van de bomen. De helft van de respondenten doet dat wel. Maar de bewoners die de SP gesproken heeft zeggen volgens de partij dat de bomen veilig zijn. Daarnaast omschrijven ze de bomen langs de dreef als 'monumentaal'. Eerder begonnen bezorgde bewoners een petitie om de kap tegen te houden. Die werd ruim 1.200 keer ondertekend.

Om de veiligheid van de bomen te testen is ook een zogeheten trekproef uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten van beide onderzoeken is besloten dat de bomen tegen de vlakte gaan. Volgens de gemeente Almere zijn de populieren langs de Westerdreef instabiel en zorgt dat voor een onveilige situatie en verwijst daarbij naar de trekproef.

De SP zegt dat de veiligheidsnorm die is gebruikt in het onderzoek niet voor bomen bedoeld is, maar voor gebouwen. Daarom zeggen de uitkomsten van het onderzoek niet zo veel over de veiligheid van de populieren, stelt de partij.

Geen inzage in reactie bomenexpert
Het bedrijf Pius Floris bekeek 40 van de 237 populieren. Meer dan de helft daarvan is niet veilig genoeg, blijkt uit de resultaten. Volgens het bedrijf zegt de steekproef genoeg om te adviseren over alle bomen langs de Westerdreef. Daar is de SP het wel mee eens. De SP wil nu graag inzicht in de reactie van Kopinga Boomadvies op het rapport. De gemeente wil dat vooralsnog niet geven. Kopinga Boomadvies voerde in oktober vorig jaar een second opinion op de bomen uit, op verzoek van de SP. Kopinga concludeerde dat de bomen niet gekapt hoefden te worden.

Direct alles kappen of in fases
Er wordt nu een nieuw onderzoek gedaan door de gemeente. Daarin wordt bekeken of alle bomen in één keer tegen de vlakte gaan, of dat het in delen gebeurt. Het gefaseerd kappen kost een kwart miljoen euro extra. Toch is de SP voorstander van gefaseerd kappen, mocht er uiteindelijk gekapt worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel