"Grote achterstand huisvesting statushouders moet weg"

ALMERE • Do 16 september 2021 | 10:54 • Donderdag 16 september 2021 | 10:54

Politieke partij NIDA in Almere vindt dat de gemeente te veel achterloopt met het huisvesten van statushouders. Ongeveer de helft van de mensen in het asielzoekerscentrum is inmiddels statushouder, stelt fractievoorzitter Hassan Buyatui.

In Almere gaat het om 183 personen die recht hebben op een huis. Met de instroom van nieuwe Afghaanse vluchtelingen is het volgens NIDA belangrijk dat snel actie wordt ondernomen. Anders loopt het aantal mensen in het asielzoekerscentrum op wat kan resulteren in een tekort aan plekken. Door de huidige statushouders nu een huis te geven komt in het azc ruimte vrij die hard nodig is volgens Buyatui.

De fractievoorzitter van NIDA ziet graag voor de kerst een voorstel van het stadsbestuur. Daarin moet een stappenplan zitten waarin wordt beschreven hoe de huidige achterstanden worden weggewerkt.

De gemeente Almere had vorig jaar geen grote achterstanden met het huisvesten van statushouders. In totaal moesten 142 statushouders een huis krijgen. Uiteindelijk is het voor 20 mensen niet gelukt om een huis te vinden. Die achterstand wordt opgeteld bij de doelstelling die de eerste helft van dit jaar gesteld is: 164. Het is niet duidelijk of Almere dit jaar weer slaagt om een groot deel daarvan een plekje te geven in de stad.
Ook in andere gemeenten lopen de achterstanden op in de eerste helft van dit jaar. In Lelystad gaat het om 45 mensen en in Dronten om 17. In die laatste gemeente kwam Oost Flevoland Woondiensten deze maand met een oplossing: flexwonen.

Niet gerust op woorden wethouder
NIDA dient verder een motie in met de SP, PvdA en de PvdD over de opvang van nieuwe Afghaanse vluchtelingen. Daarin roepen de partijen het stadsbestuur op om akkoord te gaan met de oproep vanuit Het Rijk. Die verzocht plekken te creëren voor Afghaanse vluchtelingen nadat Amerika vertrok en de Taliban vorige maand weer de macht greep in het land.

Wethouder Jan Hoek heeft twee weken geleden al aangegeven gehoor te geven aan de oproep van de overheid. De partijen die de motie indienen zijn daar niet gerust op.

Andere gemeenten praten ook over extra plekken
In Dronten gaven politieke partijen eerder al aan om onderdak te willen zoeken voor de vluchtelingen. Het gemeentebestuur moet daar nog een besluit over nemen. In Lelystad komen 90 extra plekken.

De gemeenteraad van Almere praat donderdagavond voor de tweede keer over de noodopvang van Afghaanse vluchtelingen in de stad. Wethouder Hoek gaf eerder aan mensen pas op te vangen als er goede plekken beschikbaar zijn. Opvang in noodlocaties is volgens hem onwenselijk. Zowel voor de vluchtelingen als bewoners in de stad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel