Drie 'partijhoppers' op kandidatenlijst Gemeente Belangen

LELYSTAD • Ma 17 januari 2022 | 7:17 • Maandag 17 januari 2022 | 7:17

Tussen de kandidatenlijsten van de partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Lelystad valt er één op doordat er drie kandidaten op staan die nu voor andere partijen in de raad zitten. Gemeente Belangen Lelystad, nu goed voor één zetel, heeft VVD'er Edwin Hers, PVV'er Eric van Luxemburg en wethouder Madelon van Noort van Mooi Lelystad gestrikt.

PVV'er Eric van Luxemburg verklaart zijn overstap doordat hij zich niet meer gebonden wil voelen aan de landelijke politiek. "Ik heb geen problemen met de PVV, maar ik wil binnen de gemeenteraad andere dingen bereiken." Van Luxemburg kwam bij de vorige verkiezingen in de gemeenteraad voor het CDA, stapte uit die partij en vormde de eenmansfractie 'Lokaal Lelystad'. Eind 2019 sloot hij zich aan bij de InwonersPartij, om in oktober 2020 naar de PVV over te stappen.

Ook VVD'er Edwin Hers zegt dat hij geen ruzie heeft met zijn fractie. "De VVD wil intern nieuw talent de kans geven en oude knarren moeten niet blijven hangen. Ik maak graag plaats, maar ben nog niet klaar met de lokale politiek." Hers was bij de VVD ruim twee jaar fractievoorzitter, tot eind 2018.

Van Noort is lijstduwer. Als de partij na de verkiezingen in die positie is, wordt zij naar voren geschoven als wethouder.

De gemeenteraad van Lelystad heeft de afgelopen jaren te maken gehad met veel wijzigingen in de zetelverdeling doordat raadsleden van partij wisselden of zelfstandig verder gingen. Op het hoogtepunt waren er 17 partijen verdeeld over de 35 raadszetels. Inmiddels zijn dat er nog 15.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel