Stichting Kanjer Wens Nederland ontbonden na ontuchtzaak oud-directeur

ALMERE • Ma 14 februari 2022 | 22:25 • Maandag 14 februari 2022 | 22:25

Het bestuur en de Raad van Toezicht van de Almeerse stichting Kanjer Wens Nederland hebben besloten om de stichting te ontbinden. Dat staat in een mail die maandagavond is gestuurd aan de vrijwilligers van de stichting en die is ingezien door Omroep Flevoland. "Door de harde veroordeling vanuit de maatschappij hebben wij er heel weinig vertrouwen in dat Kanjer Wens Nederland ooit weer dat gaat worden wat het nu is."

Vorige week werd bekend dat voormalig directeur Peter V. van Kanjer Wens Nederland wordt verdacht van ontucht met minderjarige jongens. Dat zou volgens het Openbaar Ministerie in januari 2020 zijn gebeurd tijdens V.'s werk voor de stichting, die wensen vervult van zieke kinderen. Ook kwam er in het lopende onderzoek een eerdere zedenzaak met een minderjarig slachtoffer aan het licht, waarbij de man mogelijk betrokken was. Dit incident zou gebeurd zijn voordat de Almeerder bij Kanjer Wens actief was.

Peter V. werd in juni vorig jaar aangehouden. Daarna is de Almeerder door de rechtbank weer vrijgelaten, maar hij bleef wel verdachte en moest ook aan enkele voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden was dat hij niet met kinderen mocht werken.

'Peter mocht blijven werken'
In de mail die het bestuur en de Raad van Toezicht aan de vrijwilligers schrijven, wordt gesteld dat de verdachte na zijn aanhouding wel mocht blijven werken voor de stichting. Hij werd ontheven als directeur, maar mocht wel een andere functie uitoefenen. "Vervolgens is er in overleg en met toestemming van de voltallige Raad van Toezicht en de interim bestuurder de heer Weers, besloten dat Peter als werknemer mocht blijven functioneren, dit is gebeurd als Operationeel Manager. Dit was ook conform de door de rechtbank geformuleerde voorwaarden."

Maar volgens het Openbaar Ministerie schond V. de voorwaarde dat hij niet met kinderen mocht werken en is hij daarom enkele dagen geleden opnieuw gearresteerd, en later opnieuw vrijgelaten. Het bestuur van Kanjer Wens Nederland schrijft daarover: "Afgelopen weekend is door de media naar buiten gebracht dat Peter is blijven werken en zich niet aan de voorwaarden zou hebben gehouden. Dit is echter niet juist en dat heeft de rechter ook geconstateerd. Wij kunnen zeggen dat wij nog steeds volledig achter de keuze staan om Peter door te laten werken in zijn functie als Operationeel Manager."

Over deze keuze schrijft het bestuur: "Op deze manier kon hij, samen met jullie als vrijwilligers, zijn levenswerk in leven houden. Daarnaast waren er niet voldoende financiële middelen om een extern iemand aan te nemen en vindt maar iemand met dezelfde passie als Peter."

Geschrapt als goed doel
Op 3 februari heeft de controleur van goede doelen CBF Kanjer Wens Nederland al geschrapt van de lijst van Erkende Goede Doelen. Reden hiervoor is dat het CBF niet vast kon stellen dat de oud-directeur van onbesproken gedrag is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel