SGP grote winnaar op Urk, ChristenUnie verliest twee zetels

URK • Do 17 maart 2022 | 0:32 • Donderdag 17 maart 2022 | 0:32

De SGP is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen op Urk. De partij steeg van drie naar zes zetels en werd daarmee de grootste op Urk. Een zevende zetel bleef net buiten bereik. Nieuwkomer Krachtig Urk deed het verrassend goed en haalde één zetel.

De ChristenUnie is de grote verliezer op Urk en gaat van vijf naar drie zetels. De fractie kon ternauwernood voorkomen dat ook de derde zetel naar de SGP zou gaan. Het CDA en Hart voor Urk (HVU) moeten allebei één zetel inleveren en komen daarmee op drie zetels.

Gemeentebelangen en de PVV behouden hun zetelaantal. Namelijk twee voor Gemeentebelangen en één zetel voor de PVV. Gemeentebelangen is al jaren een stabiele factor, maar dit jaar was de lokale partij naast de SGP de enige zittende partij met stemmenwinst. De partij kreeg er 1,1 procent van de stemmen bij. De PVV verloor ten opzichte van vier jaar geleden aardig wat stemmen, maar de ene zetel kwam uiteindelijk niet in gevaar.

Jezus Leeft en Forum voor Democratie hebben geen zetel behaald op Urk. Voor Forum is dat een flinke tegenvaller. Tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen stemden nog zo'n 1.200 Urkers op FVD. Tijdens de plaatselijke verkiezingen bleef de teller dit keer steken op 307 stemmen.

SGP kan meerdere kanten op met college
De grote winnaar SGP kan meerdere kanten op met de vorming van een nieuw college. Aangezien de raad van Urk uit negentien zetels bestaat heeft de coalitie minimaal tien zetels nodig. Met twee partijen gaat dat net niet lukken, want dan kom je op Urk op maximaal negen zetels. Er zijn dus drie partijen nodig.

De huidige coalitie van ChristenUnie, Hart voor Urk en SGP kan doorgaan met elkaar. Twaalf zetels is een prima basis voor een coalitie. De vraag is alleen of de SGP dat wil. Bij collegepartner HVU is namelijk veel veranderd, de ervaren wethouder Gerrit Post keert namelijk niet terug en de partij heeft nu een vrijwel onbekende wethouders-kandidaat naar voren geschoven. Op een belangrijke wethouderspost als wonen heeft die optie wellicht niet de voorkeur.

SGP kan dus kiezen voor een andere partner. Dat kan het CDA zijn, die het ervaren raadslid Willem Foppen naar voren heeft geschoven als kandidaat voor een wethouderspost. Maar ook Gemeentebelangen staat op Urk te springen om weer een keer plaats te nemen in het college. Oud-raadslid Anja Keuter wil in dat geval heel graag visserijwethouder worden. Dat zou dan wel botsen met de portefeuille van huidig SGP-wethouder Nathanaël Middelkoop die momenteel visserij voor zijn rekening neemt.

Als de SGP de huidige coalitie helemaal wil omgooien dan is dat ook mogelijk. Dan zou een combinatie van SGP, CDA en Gemeentebelangen een optie kunnen zijn. Die drie partijen hebben samen elf van de negentien zetels.

Op dit moment lijkt een voortzetting van het huidige college of het verwisselen van Hart voor Urk voor het CDA de meest reële optie. Vier jaar geleden deed de ChristenUnie een handreiking aan de SGP die toen flink verloor. De SGP kan die vriendendienst nu terugbetalen.

Opkomst in top vijf Nederland
De betrokkenheid bij de lokale verkiezingen is op Urk erg hoog. Toch is het opkomstpercentage ook in deze gemeente weer iets verder gedaald. Acht jaar geleden was de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen nog 80 procent. Vier jaar geleden stemde 77 procent van de volwassen Urkers. Dit jaar was dat 75,2 procent.

Het verschil met de opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen begint daardoor ook steeds groter te worden. Vorig jaar stemde namelijk 91 procent van de Urkers voor de Tweede Kamer. Maar desondanks is 75 procent opkomst nu het hoogste in heel Flevoland. En de gemeente haalt de landelijke top vijf.

De uitslag op Urk:


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel