Petities tegen aanmeldcentrum in totaal bijna 6.000 keer ondertekend

BANT • Vr 19 augustus 2022 | 14:06 • Vrijdag 19 augustus 2022 | 14:06

De twee petities tegen het aanmeldcentrum in Bant zijn in totaal bijna 6.000 keer ondertekend. De petities zijn in juli gestart door twee inwoners van Noordoostpolder. Via de handtekeningenactie wilden zij hun ongenoegen over het aanmeldcentrum kenbaar maken.

Op woensdag 6 juli werd bekend dat het kabinet een aanmeldcentrum voor asielzoekers wilde bouwen in Bant, vlak naast het AZC in Luttelgeest. Er werd al tijden gezocht naar een tweede locatie om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. In Bant moeten zo'n 250 tot 300 opvangplekken komen. Ook moeten er kantoren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en politie/marechaussee komen. De gemeente was niet blij met het plan en de dorpsvoorzitter voor Bant voelde zich overvallen.

Hillie de Jong uit Luttelgeest startte de eerste petitie tegen het aanmeldcentrum. De Jong wilde de gemeente Noordoostpolder vragen om het centrum niet door te laten gaan, omdat er te veel concentratie op één plek zou zijn. Ook wees ze op de belofte die de gemeente deed in 2016 om het AZC in Luttelgeest niet verder uit te breiden boven het maximale aantal asielzoekers. De petitie leverde in drie dagen bijna 1.800 handtekeningen op. Inmiddels is hij 3.942 keer ondertekend.

Een paar dagen later startte Cees Dekker uit Emmeloord ook een petitie. Deze richtte zich meer op hoe de procedure tot dan toe was gegaan. Volgens hem was belangrijk dat daarbij grote fouten zijn gemaakt in het democratisch proces. De plaatselijke bevolking was volgens de initiatiefnemer van de petitie niet betrokken bij het plan voor het aanmeldcentrum. Hij verzocht de Tweede Kamer onder meer om af te zien van de bestuursdwang en de beslissing over de oprichting van een tweede aanmeldcentrum te laten bij het gemeentebestuur van de Noordoostpolder. Deze petitie is inmiddels ruim 1.700 keer ondertekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel