Sinds uitbraak Zeewolde is vogelgriep al jaar ongrijpbaar: 'Vaccineren dé oplossing'

ZEEWOLDE • Wo 26 oktober 2022 | 6:03 • Woensdag 26 oktober 2022 | 6:03

Het is precies één jaar geleden dat de vogelgriep uitbrak op een pluimveebedrijf in Zeewolde. Een biologisch kippenbedrijf aan de Duikerweg werd het eerste slachtoffer en vele andere bedrijven in Nederland zouden later volgen. De ziekte is sinds de uitbraak op 26 oktober 2021 niet weg gegaan. Volgens de NVWA is het de dodelijkste epidemie sinds die van 2003.

De eerste uitbraak vond plaats op het bedrijf van Sijds Dijkstra. "Dan gaat er wel een raar gevoel door je lijf", zegt de pluimveehouder over de ontdekking. Een medewerker ontdekte vijftig dode kippen bij elkaar en al snel volgden meer dode dieren. Het bleek vogelgriep en alle 35.000 kippen werden geruimd.

Het bedrijf van eendenhouder Jaap Maarsingh uit Zeewolde is het tweede bedrijf waar een besmetting plaatsvond. De ongeveer 10.000 eenden werden direct afgemaakt. Een heftige gebeurtenis die de boer niet nog eens wil meemaken. Volgens Maarsingh is er één manier om een dergelijk drama te voorkomen. "Ik zie maar een oplossing en dat is puur vaccineren."

Net als het coronavirus, muteert ook het vogelgriepvirus, vertelt Maarsingh. De Wageningen Universiteit in Lelystad liet onlangs weten drie vaccins te onderzoeken tegen vogelgriep. Als die middelen er zijn, dan ben je volgens de eendenboer ook moreel verplicht om het te gebruiken. "Wat dit is natuurlijk gewoon onhoudbaar."

Vernatting en mutatie
Het gevreesde virus is in de lente- en zomermaanden niet weggeweest. Een van de oorzaken daarvan is volgens Jaap Maarsingh de toename van natuurgebieden met vernatting. "Daar blijven trekvogels, die nemen per slot van rekening het virus mee." De vogels blijven daar overwinteren en blijven langer in het gebied tussen de pluimveebedrijven.

Dijkstra vermoedt dat het virus de bedrijven ook binnendringt via de ventilatiekanalen. "Lucht van buiten komt op een gegeven moment in die stal. Als er wat stof in de lucht zit of waterdruppeltjes en die komen met het virus in de stal, dan is het foute boel."

Een andere oorzaak zijn de mutaties van het virus. De ziekte wordt steeds agressiever constateert Maarsingh. Volgens hem was tot 2014 geen vogelgriepvirus waar de eend gevoelig voor was. Een eend kon wel de drager zijn van het vogelgriepvirus, maar werd er niet echt ziek van. Dat is de afgelopen jaren veranderd.

Russische roulette
Door de besmettelijke variant kan iedere pluimveehouder het virus op zijn bedrijf krijgen, zegt Maarsingh. "Bij alle deelsectoren komt het binnen. Het is Russische roulette." Maatregelen nemen is volgens de pluimveehouder dan ook noodzakelijk, anders blijft de ziekte rondgaan. "Een week later dan zit het in Groningen, nog een week later zit het in het westen van het land, of in het oosten van het land, of het zuiden. Het is gewoon ongrijpbaar."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel