JA21 stelt reeks kamervragen over komst militaire kazerne

ZEEWOLDE • Do 5 januari 2023 | 21:08 • Donderdag 5 januari 2023 | 21:08

Staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie moet een reeks vragen van de politieke partij JA21 beantwoorden over de mogelijke komst van een militaire kazerne naar Zeewolde. JA21 stelt onder meer vragen over de rol van commissaris van de Koning Leen Verbeek, de huidige stand van zaken en de zorgen van boeren in het gebied waar de kazerne zou moeten komen.

De staatssecretaris wordt om een reactie gevraagd op het feit dat de burgemeester van Zeewolde aangeeft verrast te zijn door de woorden van Verbeek over het aantal werk- en opleidingsplekken en dat een grote kazerne 'nooit de ambitie' van de gemeente is geweest.

Verbeek liet eerder deze week weten dat hij een actieve lobby heeft gevoerd voor de komst van de kazerne. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak zei Verbeek dat de kazerne ruimte moet bieden aan 7.000 werknemers en ook 1.300 opleidingsplekken krijgt. Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter kwamen die getallen te snel naar buiten en moet er nog veel gaan gebeuren. "Het is een plan voor over 10, 15 jaar", zei hij eerder. JA21 vraagt nu wat de verrassing van de burgemeester zegt over het mandaat waarmee Verbeek op pad is gegaan.

Daarnaast vraagt de politieke partij of de staatssecretaris zich voor kan stellen dat de boeren met bedrijven op de beoogde locatie in Zeewolde zich overvallen voelen door dit proces, dat volgens JA21 door Verbeek in een stroomversnelling geraakt lijkt te zijn. "Deelt u de zorgen over het verdwijnen van boerenbedrijven en zeer vruchtbare landbouwgrond?", is één van de vragen aan Van der Maat. Boeren die vrezen te moeten wijken voor de kazerne, schreven eerder al een brandbrief en noemden de plannen voor de kazerne 'ronduit absurd'.

Kloppen de genoemde aantallen?
JA21 wil onder meer weten of de door Verbeek genoemde aantallen kloppen, en als blijkt dat de cijfers niet kloppen of (nog) niet bekend zijn, waarom Verbeek deze dan publiekelijk noemt. Als de cijfers juist blijken, wil de partij weten hoe de staatssecretaris tot de conclusie is gekomen dat al deze werkplekken op één locatie moeten komen in plaats van verspreid over meerdere regio's. De partij vraagt om de meest realistische huidige schatting voor het aantal banen en opleidingsplekken, en hoeveel daarvan 'bestaande' banen zijn. Defensie gaf eerder al aan dat het aantal werkplekken afhankelijk is van de mogelijkheden. "Daarom kan er nu nog helemaal geen precies aantal worden genoemd, totdat definitief duidelijk is hoe groot de kazerne wordt", zei een woordvoerder.

Zijn er andere locaties bekeken?
De partij vraagt welke andere locaties in Flevoland zijn bekeken, en waarom deze niet geschikt blijken. Daarnaast vraagt de partij of de staatssecretaris de vaststelling deelt dat er in Flevoland geschiktere locaties zijn voor een kazerne, bijvoorbeeld in de Noordoostpolder 'waar de vestiging niet ten koste zou gaan van landbouwgrond en bovendien goed zou passen bij de ontwikkeling van het openbaar vervoer'. De partij noemt daarbij een snellere verbinding door de Hanzelijn en de mogelijke komst van de Lelylijn. Ook worden er vragen gesteld over de beoogde financiering en de verdere stand van zaken.

'Welke rol speelt Verbeek?'
JA21 vraagt daarnaast of de staatssecretaris 'helder en concreet' uiteen kan zetten wat de reden is waarom Zeewolde volgens Van der Maat de 'ideale locatie' is, en wat voor rol de commissaris van de Koning Verbeek daarin heeft gespeeld. Als Verbeek een rol in de keuze voor Zeewolde heeft gehad, vraagt JA21 of de keuze voor Zeewolde op meer gebaseerd is dan op 'louter inhoudelijke afwegingen'. Als Verbeek geen rol heeft gehad, vraagt JA21 waarom hij dan suggereert dat dat wel het geval is.

Eerder stelden andere politieke partijen ook al vragen over de kazerne-uitspraken van Verbeek. Leefbaar Zeewolde, de BoerBurgerBeweging en ook de provinciale partij 50PLUS hebben om opheldering gevraagd bij Verbeek.

Definitief besluit volgt nog
Defensie zou een grote voorkeur voor Flevoland hebben, onder andere omdat daar nog voldoende stikstofruimte is om te bouwen. Een definitief besluit over de komst van de kazerne naar Zeewolde is er nog niet. Die wordt halverwege dit jaar genomen. Daarom vraagt JA21 in welke fase de besluitvorming daarover zich bevindt, welke stappen er nog genomen moeten worden voordat er een definitief besluit komt, en de stand van zaken over de beoogde financiering van de kazerne.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel