COA doet formeel verzoek voor opvang van 300 nareizigers

NOORDOOSTPOLDER • Do 9 februari 2023 | 17:02 • Donderdag 9 februari 2023 | 17:02

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een officieel verzoek gedaan om 300 nareizigers op te vangen in Noordoostpolder. Het plan werd vorig jaar oktober uit de doeken gedaan maar stond nog niet zwart op wit. De gemeente Noordoostpolder staat open voor een opvanglocatie voor nareizigers maar zegt de zoektocht naar een plek nog niet te hebben gestart. Dat was wel de bedoeling maar het COA had tot nu toe nog geen officieel verzoek gedaan, aldus de gemeente.

De gemeente Noordoostpolder zegt de afgelopen maanden bij het COA te hebben aangedrongen aan te geven wat de opvangorganisatie nodig heeft. Staatssecretaris Eric van den Burg liet in september vorig jaar weten zo'n 300 nareizigers in Noordoostpolder te willen opvangen. Daar zou vanaf oktober naar gezocht worden maar dat blijkt nog niet te zijn gebeurd. "We moesten eerst beter weten wat het COA van ons wil voordat we vervolgstappen kunnen zetten. Je moet wel concreet zijn om te weten waar je naar op zoek moet gaan", verklaart een woordvoerder. Geschikte locaties heeft de gemeente nog niet op het oog.

Nareizigerslocatie is alternatief voor aanmeldcentrum
Woensdag werd duidelijk dat het kabinet niet langer vasthoudt aan de zogenoemde 'nareisbeperking' wat betekent dat 1200 familieleden van asielzoekers naar Nederland kunnen reizen zodra ze een visum hebben. Het plan is om de nareizigers van vluchtelingen met verblijfsvergunning - met name vrouwen en kinderen - tijdelijk in Noordoostpolder op te vangen. Op een nog nader te bepalen plek moeten de familieleden worden geregistreerd. Zij kunnen tijdelijk in Noordoostpolder terecht voordat ze het IND-proces doorlopen in het Gelderse Zevenaar. Het verblijf van de nareizigers zal kortstondig zijn, aldus het COA. De opvangorganisatie zegt een brief naar de gemeente te hebben gestuurd om het voornemen openbaar te maken zodat er een besluit kan worden genomen.

De gemeenteraad gaf in oktober aan voor het COA op zoek te willen gaan naar een opvanglocatie voor nareizigers. Daarbij werd het COA opgeroepen om de plek voor een eerder gepland aanmeldcentrum in Noordoostpolder, aan de Oosterringweg in Bant, te verkopen zodat op die plek niks meer mogelijk is. Het plan voor het centrum werd een maand eerder door de opvangorganisatie ingetrokken omdat er te weinig draagvlak voor was onder omwonenden en bij de politiek. Zo is beloofd dat er niet meer vluchtelingen worden opgevangen dan er tot dusver in het AZC in Luttelgeest zitten. Het aanmeldcentrum moest het overvolle Ter Apel ontlasten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel