Nog geen locatie gevonden voor nareizigerscentrum

NOORDOOSTPOLDER • Ma 6 maart 2023 | 13:50 • Maandag 6 maart 2023 | 13:50

De gemeente Noordoostpolder heeft nog geen geschikte locatie gevonden om nareizende gezinsleden van asielzoekers op te vangen. Volgens een woordvoerder van de gemeente lopen er nog gesprekken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De raad besloot in oktober te zoeken naar een opvanglocatie voor nareizigers op verzoek van het COA. Een maand eerder concludeerde deze dat er te weinig draagvlak was voor een nieuw aanmeldcentrum in Bant dat Ter Apel zou moeten ontlasten.

Het college van burgemeester en wethouders schreef in december aan de gemeenteraad dat er begin dit jaar meer bekend zou worden over de tijdelijke opvang, maar dat er nog geen locatie was gevonden. Vorige maand bleek waarom: de gemeente vroeg het COA eerst om een officieel verzoek voor een nareizigerscentrum. Dat verzoek werd in februari gedaan waardoor inmiddels gezocht wordt naar een plek.

Zevenaar
Alle nareizende gezinsleden moeten zich vanaf maandag melden bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND in Zevenaar om Ter Apel toch te kunnen ontlasten. De nareizigers worden door het COA opgevangen in drie hotels totdat de procedure bij de IND klaar is. Zolang er nog geen locatie voor een nareizigersopvang gevonden is, gaan de gezinsleden nadat hun procedure klaar is van Zevenaar naar een andere asielopvang in Nederland of naar familieleden die ruimte hebben.

Mocht het COA een vergunning krijgen om in Noordoostpolder een centrum voor nareizigers te openen, dan zal dat een tijdelijke vergunning zijn. Dat vertelde burgemeester Roger de Groot vorige maand tijdens een commissievergadering waarin raadsleden vroegen naar de stand van zaken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel