Provincie besluit dieren Oostvaardersplassen toch bij te voeren

FLEVOLAND • Do 1 maart 2018 | 13:53 • Donderdag 1 maart 2018 | 13:53

De provincie Flevoland heeft besloten de dieren in de Oostvaardersplassen tijdelijk te laten bijvoeren. In een verklaring meldt de provincie dat de emoties rondom het beheer van het natuurgebied 'te hoog oplopen'. Hierdoor komt de openbare orde volgens de provincie in gevaar. Staatsbosbeheer gaat de grote grazers bijvoeren, maar blijft van mening dat het een slecht idee is.

Het is al jaren het beleid om de natuur haar gang te laten gaan, dus de dieren worden niet bijgevoerd. Wel worden aan het begin van de winter verzwakte dieren die de winter waarschijnljik niet gaan overleven, afgeschoten door Staatsbosbeheer. Bijna elk jaar zorgt dit voor verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van het beleid. Dat heeft de afgelopen dagen geleid tot emotionele bijvoeracties van activisten aan de rand van het gebied.

De provincie wil die discussie nu stoppen door de dieren zelf eten te geven. "De provincie neemt dit besluit hoewel deskundigen afraden om bij te voeren", schrijft een woordvoerder. Inmiddels zijn medewerkers van Staatsbosbeheer ingelicht dat ze de dieren moeten bijvoeren.

Waarom gaat de provincie de dieren toch bijvoeren?
Naast het gevaar voor de openbare orde heeft de provincie in het besluit rekening gehouden met de maatschappelijke betrokkenheid bij de dieren. Door ze tijdelijk bij te voeren wordt de onrust beperkt. Volgens Staatsbosbeheer zijn er deze week zelfs boswachters bedreigd via de telefoon. Vorige maand hebben actievoerders hekken opengezet in het natuurgebied.

Naast het bijvoeren worden er ook andere maatregelen genomen om de dieren te helpen. "Zo zal het Kotterbos tijdelijk worden opengesteld voor alle grote grazers omwille van de beschutting voor de dieren. Ook zullen de rondes van de controlerend dierenarts worden geïntensiveerd." De provincie roept iedereen op om niet meer op eigen houtje te gaan bijvoeren.

Is bijvoeren strafbaar?
Sinds vorige week zijn er veel actievoerders op de been die de dieren bijvoeren. Dinsdag kwam een woordvoerder van de provincie met een verklaring dat het bijvoeren verboden is. Dat gebeurde naar aanleiding van een actie waarbij zondag massaal hooibalen over het hek werden gooiden. Daarvoor zijn ook boetes uitgedeeld.

Actievoerder Eline Schievink is blij dat de provincie actie onderneemt. "Dat hebben we mooi voor elkaar gekregen", zegt ze. Wel heeft ze een beetje het idee dat dit alleen maar gedaan wordt om de gemoederen rustig te houden. Ze gaat, samen met andere actievoerders, gewoon door met voeren want "de dieren kunnen vast wel een beetje extra gebruiken". 

Ook een voor zondag geplande demonstratie bij het bezoekerscentrum gaat vooralsnog gewoon door, zegt Bart Lubbers, een van de initiatiefnemers.  "Voorlopig blazen we de actie niet af. Want we willen sowieso nog laten horen dat het beleid ons niet aanstaat. Dat verandert niet door even snel wat hooi neer te gooien", aldus Lubbers. Het plan om hooi mee te nemen wordt wellicht aangepast. ""Er moet sowieso wat symbolisch hooi mee.''

Onder de actievoerders is ook BN'er Britt Dekker. Zij zamelde 3000 hooibalen in om ervoor te zorgen dat alle dieren te eten krijgen 'tot er een oplossing is'. Ook amazone Anky van Grunsven sprak zich al uit over het beleid in de Oostvaardersplassen. "Natuurlijk moet er iets gedaan worden, en wel snel!", schreef ze op Facebook

 

Volgens Staatsbosbeheer is het belangrijk dat niet het verkeerde hooi wordt neergelegd. "De magen van de grote grazers kunnen alleen schraal hooi aan.''

Wie is verantwoordelijk voor de grote grazers?
Het beleid van de Oostvaardersplassen is sinds het begin in handen geweest van het Rijk. Daar hoort ook de verantwoordelijkheid voor de grote grazers bij. Vorig jaar werd de verantwoordelijkheid van het gebied overgeheveld naar de provincie. Die heeft een externe onderzoekscommissie ingesteld om uit te zoeken wat het beste beleid is in het natuurgebied. De resultaten daarvan worden eind maart verwacht. Er wordt onder meer gekeken hoe de populatie grote grazers verkleind kan worden. 

Wanneer komt er duidelijkheid in het beleid? 
Provinciale Staten nemen in juni een definitief besluit over de toekomst van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Het is een wens van een meerderheid in de Staten dat het er in de toekomst minder edelherten, konikpaarden en heckrunderen in de Oostvaardersplassen rondlopen.

Hoeveel dieren leven er eigenlijk in de Oostvaardersplassen?
Drie maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat het aantal grote grazers opnieuw is toegenomen in 2017. In totaal groeide de populatie met 700 dieren. Daarmee kwam het totaal aantal grote grazers op 5.300. De stijging had volgens een boswachter te maken met de zachte winter van vorig jaar. De dieren worden jaarlijks geteld vanuit een helikopter

Sinds december zijn ook weer 700 dieren afgeschoten. De dieren werden gedood omdat zij de winter vermoedelijk niet gingen overleven. Door de grazers vroegtijdig af te schieten, wordt volgens Staatsbosbeheer voorkomen dat de dieren onnodig zullen lijden. In de winter van 2012 vonden ruim 1.700 dieren de dood door afschot. 

Archiefbeelden uit 2011:

 

Waar kun je de dieren zien in de winter?
Iedere winter wordt het gebied afgesloten voor bezoekers door Staatsbosbeheer. Dit doen ze naar eigen zeggen om de dieren rust te geven in de wintermaanden. Ook de omliggende gebieden, het Kotterbos, wandelgebied De Driehoek en het Oostvaardersbos, werden twee maanden geleden afgesloten om dezelfde reden. 
 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (48)

 • Ellen

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  Als ze dieren neerzetten om het gras te maaien moeten ze ook voor ze zorgen als er niks te maaien valt! Hoe kun je jezelf staats bosbeheer noemen als je de boel kaal laat vreten! Die moeten toch verstand hebben hoeveel dieren max kunnen leven op een x stuk terrein?????? Hebben ze ooit wel een dier gezien? Zullen we de boswachters er zelf laten overleven sjonge zeg en hoe kan je het vrije natuur noemen als je ee hekken omheen zet? Dan kunnen de paarden toch niet goede graslanden opzoeken? Netflix zou een film over de ovp moeten maken hoe biologen in hun missie mislukken en dan niet ingrijpen!

  reageer
 • Barry

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  De meeste herrieschoppers die zowel hier als op Facebook reageren zijn vrouwen, best wel apart eigenlijk.

  reageer
 • pepe

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  grootgrazers hebben water nodig om hooi te kunnen eten....Gaat SBB dit leveren??? of hopen ze idd dat dieren verhongeren?

  reageer
 • Roos Baas

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Waarom wordt er geen verbinding tot stand gebracht met andere natuurgebieden zodat de dieren kunnen trekken?

  reageer
 • Henk de graaf

    Zo 4 maart 2018 Zondag 4 maart 2018

  Dat zou er komen oosterwold. Richting de veluwe. Maar zo n bijdehandte landbouw minister heeft dit afgeschoten waardoor dit nu is ontstaan.

 • Diw

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  De ovp is nu al redelijk groot en zijn gewoon teveel dieren.

  Een connectie met andere gebieden is geen goed idee. Want zo worden ook deze gebieden leeg gegeten. En ook dan neemt de populatie toe en zal het probleem alleen maar worden uitgesteld. De natuur zorgt voor een natuurlijke selectie voor de populatie. Zo komt er een goede balans tussen minimale dieren en leefgebied.

 • Aart

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Wat een waanzin om deze dieren bij te voeren.
  Het zijn wilde dieren en die kunnen heel goed voor zichzelf zorgen en als ze het niet meer kunnen eindigd hun leven vanzelf. Als je maar hard genoeg schreeuwt en genoeg mensen op de been krijgt gaat de politiek snel om. Nog even en we kunnen de uitgangspunten van het beheer van het gebied oostvaardersplassen net zo goed in de prullenbak gooien, dan kunnen we er net zo goed een natuurpark van maken of een kinderboerderij.

  reageer
 • Es

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  Waanzin?
  Er is 0,0 eten voor die beesten. Zelfs de bomen zijn kaalgevroten... Mensen hebben er voor gekozen om die dieren binnen een omheinig dus in gevangenschao te plaatsen. Dan moeten die mensen er ook zorg voor dragen. Alle beesten laten castreren, het fokt maar door en loopt totaal uit de hand.
  Makkelijk zeggen om dan niet te voeren.. Die beesten hebben er niet voor gekozen om in deze waanzin te verhongeren. Want zo is de situatie elk jaar weer.

 • laat alle reacties zien
 • Ron

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Zucht... Wéér wordt er naar de pijpen gedanst van een klein groepje herrieschoppers.
  Net als bij de #Zwarte_Pieten en #cowboyfeestjes.

  reageer
 • Geert

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  De provincie politiek geeft hiermee voor de tweede keer in korte tijd aan compleet incompetent te zijn. Eerst het gedoe met de SP geduputeerde waar de anderen niet mee kunnen samenwerken. En nu toegeven een een kleine groep geëmotioneerden, tegen het advies in van de mensen die wel weten waar ze het over hebben!

  Het is de taak van de politiek om in rust en redelijkheid de argumenten en de belangen af te wegen, om vervolgens te komen tot een onderbouwd besluit.

  Aangezien ze dit niet lijkt te begrijpen stel,ik voor dat er zo snel mogelijk verkiezingen worden gehouden. Ik zeg hiermee mijn vertrouwen op in de provinciale staten van Flevoland.

  reageer
 • Judith Wijnman

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Ik kreeg net dit bericht van Liesbeth Pieterse
  Liesbeth Pieterse Lot Van Den Broek heeft 4 foto's en een video toegevoegd.
  21 uur ·
  Mensen, ik ben vandaag zelf naar oostvaardersplas en oostvaardersveld geweest. De paarden op oostvaardersveld staan er goed bij en hebben hooi gekregen. Die foto's verschijnen dan ook in de media om de burgers weer in slaap te sussen!! De oostvaardersplas is hermetisch afgesloten en deze grote grazers krijgen helemaal niks!! Het is hartverscheurend om de herten en runderen en paarden langs de hekken te zien lopen. Hun instinct zegt waar ze heen moeten voor voedsel maar ze kunnen er niet uit!! Alle foto's in de media van paarden met hooi zijn van oostvaardersveld!! Het wekt de schijn dat de dieren geholpen worden maar de nood in oostvaardersplas is het aller grootst!! En daar komt en mag niemand bij. De foto's in de media zijn een act, een zoethouder een grote schijn vertoning voor het publiek(burgers!) Ik hoop dat mensen mijn bericht kunnen/ willen delen want wij zijn de enige die voor deze dieren op kunnen staan.! We mogen ons nu niet weer laten sussen met een paar foto's van paarden met een plakje hooi!! Er patrouilleren veel auto's van SBB. Ze staan het voeren van de paarden in oostvaardersveld oogluikend toe omdat deze kudde er prima uit ziet voor het publiek/media. Het ware leed in oostvaardersplas blijft nog steeds verborgen!!

  reageer
 • Lelystedeling

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  Ongelofelijk hoe stom mensen kunnen zijn. Er wordt niet voor niks door mensen die er verstand van hebben opgeroepen niet bij te voeren. Dit voer komt namelijk nooit aan bij de echt verzwakte dieren waardoor je dus helemaal niks oplost.

 • Rita Lemke

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  In alle antwoorden van staatsbosbeheer wordt duidelijk dat ze een hopeloos dom project gaan verdedigen . Het gaat om macht niet om overtuigende argumenten. Hoe was dat in de tijd van de machtige heersers, koningen,vorsten, geestelijke heren? Een omheind gebied en dan schieten, heeft niets met jacht en weidelijkheid te doen

  reageer
 • Alexander

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Bijvoeren van wild is absoluut tegen natuurlijk. De schreeuwers krijgen weer hun zin. Als we die schreeuwers nu eens humaan laten verhongeren dan is de medemens en natuur erbij gebaat.

  reageer
 • Stephan Ceelen

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Hallo beste mensen. Ik ben Stephan en woon met mijn vrouw in het westen van Ierland.Profincie Galway) Wij wonen hier in de heuvels tusse kleine landerijen en ook wild ruig land en bossen.Het is hier nu ook heel koud en sneeuw wind en ijs. Natuurlijk hebben wij hier ook wilden dieren en grote grazers die zo her en der rond lopen en ook wel naar eten zoeken . Herten (Veel), wilde paarden, widen geiten. Niemand voert die dieren bij, Doet men gewoon niet. Dat is niet omdat de mensen hier niet van wilden dieren houden.Iedereen vindt meestal dat die dieren vooral voor zich zelf en ook voor elkaar moeten zorgen om zo een zo`n natuurlijk mogelijk bestand te houden. Anders heb je toch geen echt wilde natuur meer wat mensen zo graag willen.Wij vinden of zien wel eens zo`n dood dier langs de weg.Dat vinden wij ook jammer maar zo werkt de natuur vaker.... Wilde natuur moet men beseffen is altijd een kwestie van leven en dood.!! Zelfs met planten insecten vissen etc is dat zo. Dat vinden wij heel normaal Als er van een bepaald soort te veel komt dan worden die na gelang wat nodig is afgeschoten ook om dat dat soort het eten van die anderen soorten kan op eten en die dan juist minder kans maken om te overleven. Vooral herten zijn er soms te veel omdat die geen natuurlijke vijanden meer hebben zoals de wolf. Alleen soms wat groepjes wilde honden die snachts of heel vroeg in de dieren grazers verscheuren. Nou moet men wel beetje beseffen wat echte wilde natuur is. Daar is in Nederland zowiezo nog maar weinig spraken van.En menig Nederander ( Ook aktievoerder) weet nauwelijks wat dat inhoudt omdat ze zelf niet echt met de natuur leven waar allerlei wetten zijn die in geen enkel boek soms staat en waar soms ook geen geschreven wet voor is.Men moet ook niet partij kiezen tussen de ene groep of de anderen groep. Aktie voerders of beleid makers, maar beseffen wat nu echt nodig is.Soms hebben ze allebij gelijk. Zodra je dieren achter omheiningen gaat plaatsen heb je natuurlijk een zeer beperkte wilde natuur. Dat moet ook wel in NL want daar is gewoon te weinig plaats voor veel van die grazers. Staatsbosbeheer moet dan ook heel goed weten hoeveel ze van die grote grazers daar willen hebben want van nature willen die zich verplaatsen en die dieren kunnen geen grenzen zoals de mensen. Wilde dieren bepalen zelf wat hun terein is en daarom vechten ze ook onder elkaar natuurlijk. Met een strenge winter zouden de zwakste dieren natuurlijk anders door roofdieren worden uitgedund. Ja men zou ze ook gewoon kunnen laten verhongeren natuurlijk waar van boswachterij beschuldigt wordt en dat zou toch echt n soort dieren moord zijn Dan laat je dieren onnodig leiden. .Dat is dan geen natuurlijk beleid. Maar zo wreed zijn die boswachters toch niet.Wordt behoorlijk overdreven. Waar is de `` Common sense .? Bijvoeren door allerlij mensen is ook niet goed omdat de een dit doet en de ander dat en dieren zelfs ziek kunnen worden als ze te veel of het verkeerde voer krijgen.Soms weten ze met alle goede bedoelingen niet waar ze mee bezig zijn. De voedings waardens tussen deze dieren hun eten uit het wild en eten wat allemaal zeg maar voorereid is (0ok hooi.) kan behoorlijk verschillend zijn. Hoe weten ze of dat goed voor ze is op ten duur. Echt hongerige dieren eten van alles wat ze niet kennen. Maar tegelijkertijd kunnen ze daardoor ook van allerlei dingen last krijgen. Er was dan ook misschien geen echt gecoordineerd beleid tussen aantal groepen en ook geen echte coordinatie tussen mens en dier. Je helpt die dieren lang niet altijd door een grote portie burgelijk medelijden.Een van de grote gevaren van te veel bijvoeren is dat die dieren zich daar heel erg aan gaan wennen en uit zich zelf nog maar weinig in het wild voedsel gaan zoeken . Ook wilden dieren zoeken hun voedsel vaker waar het het makkelijkste is. De dieren die dan geboren worden uit zo`n verwend dieren milieu zijn dan van nature al zwakker als het moeilijk wordt in de natuur en hebben dan minder kans uit zich zelf te overleven.En wat is dan nog wilde natuur. Dus weet wat men doet op langer termijn met bijvoeren. Vergeet niet dat de mens veel meer schade vaker aan de wilde natuur toe brengt dan de natuur zelf door zich overal mee te bemoeien. Bemoeien ok maar zo weinig mogelijk.Dat is elke keer weer anders.
  De gemiddelde Nederlander staat tegenwoordig zover van de echte natuur af om dat ze er zelf geen deel meer van uit maken in hun dagelijks leven. Het is bijna neuroties. Het is hier nu bij 8 graden onder nul snachts in de sneeuw zonder stal bij ons op de berg worden nu de eerste lammetjes geboren. Niet zoals de meeste Nederlander denkt in maand mei. Die zouden zeggen o wat zielig en wat gemeen, moeten we de dierenbescherming niet op die boer afsturen. Die lammetjes worden nu juist geboren omdat als ze overleven gezonde sterke lammere en schapen worden en ook dan de minste kans op zeiktes hebben. Ja er gaat er wel eens een naar een paar dagen dood als de moeder er 2 heeft. Maar dat is dan net de zwakkere van de 2. Maakt niemand zich druk om maar vindt het wel jammernatuurlijk. De natuur is niet petrfect zoals dat velen zou willen zien. De natuur is mooi en liefdevol maar ook hard en medogeloos soms wreed zelfs. Maar dat is allemaal vooral vanuit een beperkte mens visie gezien niet vanuit de natuur zelf. Men zou zich er in proberen te verplaatsen . In die natuur gaat het er niet om wie of wat er gelijk heeft. Wat heeft een dier of mens nodig om een evenwichtig in balans zijnd deel van de natuur te zijn. Wanneer heeft een dier hulp van een mens nodig en wanneer heeft een mens de hulp van een dier nodig. De boswachterij moet er ook bij toedragen dat die grazende dieren ook een dierwaardig bestaan hebben. Maar dat heeft vooral te maken met ruimte als ze dat hebben dan hoeven er ook geen aktie groepen bezig te zijn om ze een bijna menswaardig bestaan te geven anders wordt het bijna als konijntjes voeren in een hokje.
  Als wij met sommige andere Nederlanders die hier her en der op het land bergen of natuur wonen er over hebben wat daar weer bezich is om die grote grazers, bijvoeren of niet bijvoeren moeten we natuurlijk weer erg lachen. En denken wat zijn ze weer daar raar bezig. En sommigen bedrijgen anderen via de media kanalen. Dat is toch banaal. Je zet je in voor de bedrijgde dieren en zelf ga je andere mensen bedrijgen. Dat is gestoord gedrag, bijna schizophrenia .Maar dat zijn natuurlijk typische lui die weer zo extreem zijn .
  Groeten. Stephan

  reageer
 • Klaas

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Dit meen je niet!!! Wat een WAANZIN!!

  Hoe kan je als overheid nou besluiten om een groep wettenbrekende en doodsbedreigingen uitende fanatici zonder enige kennis van zake hun zin te gaan geven boven je eigen overheidheidsorganisatie vol met deskundigen?

  Dit om de gemoederen te bedaren??? Ik wil niet heel vervelend zijn hoor, maar ik denk dat de gemoederen van natuurliefhebbers niet echt rustiger worden als ze horen dat de provincie de natuurslopers van de bijvoermaffia hun zin geven. Mijn gemoed is momenteel verre van bedaart!

  reageer
 • Marieke

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  Ik ben het met je eens dat bijvoeren een verkeerde optie is. Maar het beleid zoals het er nu ligt voor de natuurgebieden en de aanwezige dieren is geen goede zaak. Natuurgebieden kun je alleen zichzelf laten ontwikkelen als je alles de vrije loop laat dus ook het laten liggen van de kadavers, geen hekwerk, geen bij voedering enz enz. Ik woon zelf op 1 km afstand van een natuurpark waar alles zijn beloop krijgt. Tijdens het wandelen kom je wel eens een kadaver tegen van een dier. Ook merk je dat de populatie van elk diersoort verschilt per jaar. Dit omdat er soms onder de dieren een ziekte uitbreekt of te weinig voedsel voor handen is. De dieren kunnen vrij staan en gaan waar ze willen. Krijgt een landeigenaar te veel schade aan zijn gewassen wordt dit vergoed door een soort faunafonds dat de inkomsten van de landeigenaar compenseert. Zo maak je het voor de mensen ook mogelijk om hun kostwinning af te staan aan wildbeheer!

 • R Hoekstra

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Inderdaad Klaas, 100% mee eens.

 • Arjan Keers

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  helemaal mee eens!

 • GJ

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Jammer weer dat de politiek hier aan toegeeft, maar het blijkt nodig voor de openbare orde, de " dierenliefhebbers" zijn zo begaan met het leed van de dieren in de Oostvaardersplassen dat de veiligheid van de boswachters niet kan worden gegarandeerd en dat deze worden bedreigd. Niet normaal. Dit is de natuur, daar gaan de zwakkeren dood, de sterksten overleven, zo gebeurd dat overal in de natuur. Ik hoor niemand klagen over gezinnen in NL die bijna niet te eten hebben of boodschappen doen bij de voedselbank omdat ze anders niet te eten hebben. Actievoerders ga je daar druk over maken get a life !

  reageer
 • Arjan Keers

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Ik blijf zeggen ga eerst eens actievoeren voor betere omstandigheden voor de dieren die voor consumptie of plezier worden gefokt!!! Miljoenen kippen varkens en koeien die veel te snel opgefokt worden in veel te kleine ruimtes... Ga je eens inlezen in de materie ipv emotioneel te reageren. Het is jammer dat nu het beleid aangepast wordt vanwege een paar mensen die lopen te schreeuwen. Ga lekker actievoeren bij het slachthuis waar miljoenen dieren worden vermoord omdat wij graag vlees willen eten..

  reageer
 • René

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Ze krijgen hun zin weer. De meeste "natuurliefhebbers" weten niet eens hoe de natuur in elkaar zit / werkt. Al deze grote grazers hebben geen enkele natuurlijke vijand. De enigste vijand welke ze nog hebben is de natuur zelf, met name het weer. Het is dus goed dat het "slecht" weer is. Het dunt de kuddes uit, en zal zich op deze manier ontdoen van de zwakke dieren.

  Er zijn trouwens te veel grazers, deze vele grazers doet de biodiversiteit niet goed, ik herhaal... NIET goed. Het bijvoederen heeft geen zin en is ook niet goed voor de wild-stand/ natuur.

  Laat die zogenaamde natuurliefhebbers zich maar bezich houden met de kinderboerderij ipv de natuur. Wie weten het nu beter? Diegene welke er elke dag mee bezig zijn of de huis-tuin-keuken-kneuter-natuur lief hebber.

  reageer
 • Jordi

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Bedreigen,Verraad en Chanteren loont blijkelijk. Beslissing Provinciale staten is een Goed voorbeeld voor allen en met name de jeugd. Wat een in en intriest gebeuren.
  In Zandvoort had je toentertijd actievoerders mbt het verzorgen van die zielige damherten, gevolg meer damherten op straat dan mensen.

  reageer
 • Janos

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Walchelijk dit blij maken met een dode mus,de heer Meijer zegt we voederen bij zolang het streng vriest en dan stoppen we er weer mee.
  Dus de strenge vorst duurt nog 3 dagen en dan exit,erg gemeen deze misleiding om de gemoederen te bedaren.
  Deze propaganda van de vidio van bijvoederen,is puur misleiding om de dierenvrienden op het verkeerde been te zetten .
  Er veranderd dus niks .

  reageer
 • Hboerenkamp

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Als dit maar waar is wat ze zeggen met bijvoeren
  En waarom zoveel afschieten laat alles castreren en steriliseren dan hoef je ook niks af teschieten
  En de dieren staan niet in natuur gebied natuurgebied is zonder hekken

  reageer
 • Henk

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Alweer een emo besluit, net als bij vliegveld lelystad.
  Als je hard schreeuwt gaat de politiek om.
  Wetenschappelijke argumenten tellen ook hier niet.

  reageer
 • Ferdie

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Hopelijk nemen de provinciale staten in juni het besluit om alle dieren te elimineren. Ieder gezin in Flevoland een paar kilo gratis vlees. Dan is deze discussie voor eens en altijd gesloten.

  reageer
 • N. de Ronden

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Bijvoeren actie duurt zolang de vorstperiode duurt.... dus.... tot morgen???

  reageer
 • Simon

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Als de dieren het moeten doen met die paar balen hooi zal de geplande actie van 4 maart wellicht gewoon doorgaan. De mensen zijn dit al tientallen jaren terugkerend dierenleed meer dan zat.

 • peter van den bemt

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  En dan denk je: bestuurders zijn verstandige mensen. Die zullen zich niet door geblaat van dom volk in de war laten brengen, maar afgaan op de mening van de deskundigen. En zie: stemmetjes winnen is toch weer belangrijker dan echt goede beslissingen nemen.

  reageer
 • Jaap

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Staan diezelfde actievoerders ook bij de abortus klinieken waar duizenden ongeboren kinderen zonder verdoving worden vermoord?

  reageer
 • Simon

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Willen al die mensen die vinden dat de dieren met gemak tot medio mei met het aanwezige voedsel uit te voeten kunnen even kritisch kijken naar de foto's of zij nog ergens een sprietje gras of eetbaar takje zien aan een boom. Dit terwijl volgens ICMO 2 dieren niet langdurig aan honger mogen worden blootgesteld en moeten bijvoeren als er geen voedsel voorhanden is en de populatie dreigt om te vallen. De foto's laten duidelijk zien dat deze situatie al weken aan de gang is. Wat een waardeloos volk is dat bij Staatsbosbeheer.

 • Leen

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Als een dierentuin, boer of burger zijn dieren niet goed verzorgt krijgen ze een boete. De verhouding tussen ha grond en aantal dieren moet wel evenredig zijn omdat er een hek omheen staat. Dit noem ik dan ook geen natuur. Je zult in deze situatie moeten zorgen dat alles in evenwicht is tussen dier, voer en water! Dat betekend dat je bijvoorbeeld aan geboortebeperking moet gaan werken bij de dieren of in het najaar dieren weghalen en uitzetten in andere gebieden/landen. Zolang er een hek omheen staat zul je zelf bij moeten sturen!
  Het bijvoeren van de dieren is nu een tijdelijke oplossing, dit gaat het probleem wat al jaren speelt niet uit de weg. Het beleid zal anders moeten om dit probleem in de toekomst te voorkomen! Ik snap dan ook niet dat bv de partij voor de dieren met deze manier van natuur maken in kan stemmen.

  reageer
 • Klaas

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  De dierentuin, boer of burger bezit dieren, daar moet je voor zorgen. Wilde dieren zijn echter geen bezit, die zijn van zichzelf en moeten voor zichzelf zorgen. De verhouding dieren en grond zijn evenredig. Daarom gaan er in de winter dieren dood, als het voedselaanbod het kleinste is. Als er geen dieren dood gaan van de honger is de verhouding dieren en grond niet in evenwicht, want dan is er duidelijk veel meer voedsel dan nodig voor het kleine aantal dieren. Dat is natuur.

  In gaan grijpen in de voorplanting, gigantisch jagen zoals op de Veluwe, dat is geen natuur, dat is cultuur. Er is helemaal geen probleem in de Oostvaardersplassen. Een deel van de dieren HOORT in de natuur dood te gaan van de honger in de winter. Het enige probleem zijn de mensen die niet kunnen hebben dat dat bij de natuur hoort en de boel gaan lopen verstoren door vanalles (zoals hooi) in de natuur te dumpen.

 • Karin

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  GEWELDIG NEWS

  reageer
 • Hans

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Wat de Oostvaardersplassen betreft kan je niet spreken over natuur omdat er een groot hek omheen zit je kan het beter hebben over een groot weiland waar ook nog eens grote plassen water zijn zonder eten. Praten we over de Veluwe dan kan je het over natuur hebben dat is uitgestrekt zonder hekken. Er zijn ook te veel grote grazers in de Oostvaardersplassen wat eigenlijk berekent is op 700 grote grazers terwijl er nu ruim 5300 zitten. Eindelijk worden ze dan toch bijgevoerd onder druk van de actievoerders.

  reageer
 • Boompje

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  Ook in safari parken staan hekken. Overal is altijd een begrenst gebied. De ovp is daarnaast een redelijk groot. De populatie is alleen te groot waardoor het groen snel kaal gevreten word. Door minder dieren kan de natuur zich beter herstellen. De natuur lost dit vanzelf op normaal gesproken. Bijvoeren is dus niet slim want het probleem blijft op deze manier bestaan.

 • R Hoekstra

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Dat hekargument veronderstelt dat als er geen hek was, de dieren massaal het gebied zouden uitlopen om ergens anders voedsel te zoeken. Daar is geen enkel bewijs voor. Sterker nog, bij deze soorten komt voedseltrek helemaal niet voor in vergelijkbare gebieden. Daar is een reden voor: het zijn kuddedieren, en binnen zo'n kudde is variatie.
  Zo'n kudde wordt geleid door enkele sterke, ervaren oudere dieren, en deze dieren hebben geen honger: ze zijn dominant, ze weten de goede plekje te vinden, en ze hebben dus geen reden om weg te trekken. Daarnaast bestaat de kudde uit veel eerstejaarsdieren van vorig jaar. Die zijn onervaren, hebben vaak honger, maar trekken ook niet weg, om de simpele reden dat ze de dominante dieren volgen. Ze zullen zelden tot nooit de veiligheid van de kudde verlaten om op eigen houtje eten te gaan zoeken.
  Om die reden is het hek dus totaal irrelevant. Wat we weten over de dynamiek van kuddes wijst er op, dat kuddes over het algemeen niet wegtrekken uit bekend gebied.

 • Klaas

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Dat hekargument begint wel heel erg drammerig te worden. Tuurlijk zijn de Oostvaardersplassen natuur, dat er een hek omheen staat is volledige irrelevant. Om tal van natuurgebieden staan hekken, tot aan het Krugerpark aan toe. Wie bepaalt wat te veel grote grazers zijn? De natuur vindt dat er best 5300 grote grazers kunnen zitten, want er wordt de natuur weinig in de weggelegd en er zijn 5300 grote grazers. Dat de Veluwe groter is klopt, maar de enige reden dat je daar weinig hoort over hongerende dieren is omdat op de Veluwe gigantisch gejaagd wordt waardoor er amper grote zoogdieren overblijven. Daarnaast staat de Veluwe vol met hekken, je weet duidelijk niet waar je het over hebt.

 • peter van den bemt

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Je kunt steeds moeilijker van natuur spreken omdat dom Provinciaal Bestuur zich laat leiden door ongefundeerd gebrul uit het volk en keer op keer verkeerde beslissingen neemt, tegen de mening van deskundigen in. Dezelfde bestuurders zullen, uiteraard aangezet door de VVD, want het levert geld op, recreatieparken toe gaan staan in de OVP. Ongekend onnozel en bekrompen.

 • Wilma

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Ook op de Veluwe staan hekken hoor.

 • Waarnemer

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Mooi, zie het gebeuren als eerste noodhulp!
  Als Staatsbosbeheer de klap te boven is kunnen ze met wat hogere temperaturen straks het parkt vredigjes op volwassen manier sluiten.
  De beesten worden elders ondergebracht en gebied word aan vogels terug gegeven.

  reageer
 • nico

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  zo! ze hebben hun zin.
  even `n tip voor die actievoerders , die zo "begaan "zijn met de dieren.
  per jaar sterven er ongeveer 4000 koeien!! aan het opeten van gemalen afvalblikjes,
  die door het voer komen met maaien.
  ga daar nu voor actievoeren , dus i.p.v op eigen houtje hooi over het hek gooien , de berm opruimen.
  daar "red "je ruim 3 x zo veel dieren mee.

  reageer
 • Zoetermeer

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Als ze willen dat het gaat zoals het in de natuur hoort moeten ze de hekken weghalen zodat de dieren zelf hun voedsel kunnen zoeken, maar niet opsluiten en de dieren laten verhongeren.

  reageer
 • Rob Kroon

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Wat een idioot en zwak optreden van de provincie. Waarom hebben we een overheid? Om besluiten te nemen waar niet iedereen het mee eens is. Je oren laten hangen naar de grootste emotionele schreeuwers, is jezelf ongeloofwaardig maken! Tjonge, wat een niveau! Schaam me als burger hiervoor.

  Volgende keer ook maar grote demonstraties houden als je door rood rijdt bij een verkeerslicht?! Het moet niet gekker worden in dit land. Oh ja, de provincies kun je natuurlijk beter afschaffen; geen toegevoegde waarde.

  reageer
 • Arjan Keers

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  helemaal mee eens!

 • Risseeuw

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  En nu nog een structurele oplossing graag provincie Flevoland.

  Hoewel de acties die nu gevoerd worden zeer te begrijpen zijn (behalve dan het bedreigen van mensen) en vanuit emotie zijn ontstaan en het ook niet meer uit te leggen valt hoe de dieren er nu bijlopen en het eens zo schitterende gebied totaal platgetrapt, kaalgevreten en verziekt is.
  Toch is bijvoeren en het weghalen van de hekken geen realistische oplossing voor dit probleem en slechts van symbolische waarde en symptoombestrijding. Bijvoeren met als resultaat een herhaling van het hele gebeuren volgende winter en het weghalen van hekken een chaos daar infrastructuur eerst zal moeten worden aangepast. (wegen en spoorweg).

  Maar komt er nu weer een ander (politiek) aspect om de hoek kijken, wellicht de strijd om het electoraat voor de komende gemeenteraad verkiezingen?
  Maar PS Flevoland geeft in ieder geval een zeer nuttige tip aan de beste brave burger. Wanneer je iets wilt bereiken in dit land en je doel wilt bewerkstelligen dan zorg je er dus voor om de openbare orde in gevaar te brengen en zie, het wonder gebeurt en de overheid doet het, wellicht na wat morren voor de vorm ogenblikkelijk.

  Dan nog maar wat advies aan de PS en commissie Van Geel, zal niet opgevolgd worden neem ik aan daar de openbare orde hiermee niet in het geding komt.
  De oplossing is het terugbrengen van de populaties naar draagkracht van het gebied. Een realistische grootte zal zijn een aantal tussen de 600-800 grote grazers en dit bestand beheren door de jaarlijkse natuurlijke aanwas (25-30 procent) aangevuld met natuurlijke sterfte uit het bestand te nemen en dit dan in de vroege herfst wanneer er nog voldoende voedsel aanwezig is in dit rijke gebied zodat de dieren in normale omstandigheden de winter kunnen doorkomen, en ja ook hierbij zullen er dieren zijn die het niet halen maar deze aantallen zullen marginaal zijn.
  Hierbij zal ook aandacht moeten zijn voor een sexe-verhouding van 1:1 dus een gelijk aantal mannelijke en vrouwelijke dieren. Hierbij kan makkelijker sturend worden opgetreden bij het beheer en bij teveel groeiende of slinkende vegetatie worden ingegrepen. (lerend beheren). Er kan gedacht worden bij teveel vegetatieopslag om dit dan mechanisch of handmatig te verwijderen (vrijwilligers) zonder eerst te willen ingrijpen met een groei naar een grotere populatie.

  Het enige wat hiervoor nodig is, is het waanidee laten varen dat de OVP echte natuur is. Dit gebied is een door mensenhanden ingepolderd stuk voormalige Zuiderzee met een door mensenhanden gemaakte scheiding tussen het natte en droge, begraasbare gedeelte. Ook het waterpeil is gestuurd door de mens. Het hek om dit gebied is ook niet vanuit de klei gegroeid.
  De populatie grote grazers zijn ook ingebracht door de mens en bestaat behalve het edelhert uit gedomesticeerde runderen en paarden die net zo wild zijn als een lakenvelder of shetlandpony maar alleen wat meer zelfredzaam zijn.

  Een bijkomend voordeel van het terugbrengen in aantallen van de populatie is het terugkomen van meer biodiversiteit en een grotere kans om de OVP alsnog te verbinden met de Veluwe in het kader van de Ecologische hoofdstructuur. Nu zit er niemand te wachten op de Veluwe op meer dan 3000 uitgehongerde edelherten.

  Een andere optie, een waar ik persoonlijk steeds meer de voorkeur aan geef na al deze jarenlang durende ellende is het weghalen van alle grote grazers en hekken en het gebied met rust laten en zien wat er dan gebeurd. Komt waarschijnlijk meer in de buurt van echte natuur en als experiment een stuk diervriendelijker toch?

  reageer
 • De ijsmeester

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Wat een gedoe. Waarom maakt men zich alleen druk bij koude? Is men zo onwetend om te denken dat zodra het stopt met kou en wind dat er dan plots zonder groeitijd en groeizaam weer wel wat te eten zou zijn?

  reageer
 • Danielle

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Goede zaak. Dieren tussen hekken houden, en dan laten verhongeren is absurd. Eindelijk wordt er bijgevoerd. Bijvoeren doet ssb in Groningen overigens al jaren bij de runderen en konikpaarden. Het kan dus wel. Vreemd dat dit niet in ovp gebeurde.

  reageer
 • Jan

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Bedreigen en de wet overtreden wordt beloont. Zolang je maar aan de juiste kant van de deugbrigade behoort. Te gek voor woorden.

  reageer
 • Ed

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Dat de wet voorschrijft dat je dieren in een omheind gebied de hongerdood moet laten sterven, dát is te gek voor woorden.

 • Aron

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Het is vroeg lente dit jaar voor de beesten, met genoeg voedsel. Dit maakt het probleem volgend jaar alleen maar groter want veel eten betekent veel kleintjes van de zomer. Zo werkt de natuur.

  reageer
 • Boompje

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  @Danielle

  Er is altijd een begrenst gebied waar dieren en planten leven. Ook een safari park in Afrika is begrenst of een eiland. Als ergens teveel dieren zijn dat is het logisch dat het gebied te overbevolkt zal worden. Wat ten kosten gaat van de natuur.

 • Danielle

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  een stukje land met een hek er om heen is natuur..?

 • Tsja

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Welja voer maar bij. Wordt het overschot nog groter met als gevolg dat er in de zomer op deze kaalgevreten vlakte ook geen voer is voor deze beesten. Dus dan zullen er aankomend jaar nog meer beesten sterven.

  reageer
 • Boompje

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  En de flora en fauna is nu juist van levensbelang.

 • Susu

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Lijkt me geen goed idee. De dieren leven daar nu op een zo natuurlijk mogelijke manier. Vind dat dat zo moet blijven.

  reageer
 • Gebruiker

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Monique

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Hoe zijn de cijfers van de Hoge Veluwe

  reageer
 • Klaas

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Op de Hoge Veluwe wordt dit jaar meer dan de helft van de grote zoogdieren afgeschoten, om de populaties grote zoogdieren maar heel klein en onnatuurlijk te houden. Terwijl in de Oostvaarderplassen dit jaar maar 1 op de 6 dieren afgeschoten wordt.
  Bron: https://www.gelderlander.nl/de-vallei/jacht-op-edelherten-op-hoge-veluwe-begint-maand-eerder~ad337c88/

 • Bergerac

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Ongelofelijke stomme actie van Verbeek.

  reageer
 • Albert

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Weer des te meer een bewijs dat niemand weet wat te doen met deze dierentuin, wat een draaikonterij...

  reageer
 • dierenvriend

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  hè, hè, eindelijk!! Goede zaak. En........... nu een goed plan bedenken voor de toekomst.

  reageer
 • Hennie

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Ik mis de reactie van de Partij voor de Dieren. Deze partij heeft zich altijd gekeerd tegen bijvoeren, tegen afschieten, tegen eigenlijk alles wat zou bijdragen tot het welzijn van een redelijk geproportioneerde kudde. De "echte natuur" moest zijn werk doen. De partij was nogal agressief tegenover degenen, die een ander beleid voorstonden. Hoe is dat nu?

  reageer
 • peter van den bemt

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Ouwehand van de PvdD werd gistermorgen heftig onderhanden genomen op de radio door Sven Kockelmann. Zij liet zich niet van de wijs brengen en bleef overtuigend..........raad eens: tegen bijvoeren.

 • news deadline

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Wat een idioot besluit. werkt alleen maar averechts: heb je straks een nog grotere populatie waardoor het probleem groter wordt. Of je met ze komende zomer verhuizen (of afschieten).

  reageer
 • Ed

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Alles beter dan dieren willens en wetens laten verhongeren. Iedere burger zou er voor worden vervolgd. En terecht.

 • Sonja

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Het gaat wel bij ons in België ,de dieren worden bijgevoederd in de bossen door boswachters en die leven volledig vrij ,het gaat hem om het beheer dat hebben ze niet in de hand gehouden of ze hebben er geen verstand van ,de natuur zijn gang laten gaan geen eten geven anders worden ze te gezond en krijgen ze teveel jongen is dat de oplossing en de dieren laten creperen van de honger zoals nu het is ,denk het niet .

 • Hans de Bakker

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Dit is geen natuur zoals SBB het noemt. Er staat een hek omheen. Het is gewoon een dierentuin voor SBB hobbyisten.
  In een echte dierentuin krijgen de dieren gewoon te eten.

  Dus stoppen met deze waanzin.

  reageer
 • Klaas

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Wat een onzin. Overal in de wereld staan hekken om natuurparken. Ook om bijvoorbeeld het beroemde Krugerpark in Zuid-Afrika. Te zeggen dat iets geen natuur is omdat er een hek omheen staat is echt waanzin.

 • Rob Kroon

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Ik heb liever een deskundigen bericht, dan emotionele niet-passende vergelijkingen. Erg jammer dit soort reacties.

 • kees

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Helemaal mee eens, die dieren zijn niet eens "vrij" dus moeten gewoon verzorgd worden.

 • Paul

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  En weer wordt een minderheid beloont voor het volharden in een foute diagnose. Jammer....

  reageer
 • J. Dykstra

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Gezwicht voor de populisten!

  reageer
 • Janos

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Tuurlijk joh ga lekker bij de kachel zitten ,terwijl een paar km verderop de dieren gecontroleerd sterven van de honger door de staat [bosbeheer].
  Olifanten in het circus zijn verboden door de staat wegens dierenkwelling ,terecht en de staat zelf is in de Oostvaardersplassen tot dit in staat ,wat een hypocrietie zeg.
  Of waren ze bang voor de demonstratie zondag om 12.00 uur daar.

 • Stevie

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  En zo krijgt de linkse groenemilieumaffia
  gewoon weer haar zin.

  reageer
 • peter van den bemt

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Niet te geloven. Lekker makkelijk links afzeiken. Dit is niet links. Dit is ontzettend dom. De PvdD was tegen bijvoeren en zal deze beslissing ook belachelijk vinden.

 • Ed

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Groenemilieumaffia, hoe bedenk je het? Maffiosi proberen over het algemeen op illegale wijze rijk te worden. Dat is hier niet bepaald aan de orde toch?

 • Sander

    Do 1 maart 2018 Donderdag 1 maart 2018

  Dit dus, het is gewoon een strafbaar feit, mensen bedreigen, en die krijgen nu hun zin. Wauw, waar gaat het heen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert