Gaan partijen door met collegevorming Gedeputeerde Staten, of niet?

LELYSTAD • Wo 24 april 2019 | 14:38 • Woensdag 24 april 2019 | 14:38

Wat gaat er gebeuren met de collegevorming van Gedeputeerde Staten na de 'PvdA-bom' van vorige week? Die vraag staat centraal tijdens een gesprek tussen de vijf beoogde coalitiepartners in Flevoland: Forum voor Democratie, VVD, ChristenUnie, CDA en PvdA. Dat gesprek begon rond 15:00 uur woensdagmiddag en was rond 20:00 nog gaande.

Vorige week liet de PvdA weten dat de partij alleen verder wil met de onderhandelingen als Forum voor Democratie afstand neemt van zes standpunten. Daarbij ging het onder meer over de visie van de partij op een dominant blank Europa, fossiele brandstoffen en een meldpunt voor linkse leraren.

Beeldvorming
Over de timing van dit statement zei PvdA-fractievoorzitter Willem de Jager vorige week dat het te maken heeft met de beeldvorming die ontstond. "Het leek alsof wij zomaar met Forum voor Democratie in zee zouden gaan, en dat wilden we ontkrachten", aldus De Jager.

Tijd
Gert-Jan Ransijn van Forum voor Democratie liet weten verrast te zijn door de actie van de PvdA. Volgens hem was het veel logischer geweest als de PvdA dit eerder had laten weten. "Dan was de opstelling van de partij meteen duidelijk geweest en dat had ons tijd gescheeld", aldus Ransijn.

De andere partijen, ChristenUnie, CDA en VVD, willen nog niet reageren op de kwestie. Zij willen het onderwerp eerst intern en onderling bespreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel