Forse kritiek op 'ondermijnende' woorden PVV en HvU

URK • Do 28 januari 2021 | 20:54 • Donderdag 28 januari 2021 | 20:54

Meerdere politieke partijen op Urk hebben forse kritiek op uitlatingen van hun collega's van de PVV en Hart voor Urk. Dat bleek donderdagavond tijdens het spoeddebat van de gemeenteraad op Urk.

Hans Crebas van het CDA had kritiek op de 'opruiende' woorden die fractievoorzitters van de PVV en Hart voor Urk gebruikten op social media en in schriftelijke vragen aan het college. Zo wilde de PVV dat de avondklok niet gehandhaafd zou worden en schreef Jan Koffeman op Facebook over de GGD-teststraat: 'opruimen die handel'. Het CDA benadrukt dat deze woorden niet de oorzaak waren van de rellen, maar wel hebben gewerkt als een katalysator. "Het is een oproep tot wetteloosheid", aldus Crebas.

'Rafelranden van de rechtsstaat'
Meindert Bakker van de ChristenUnie vindt 'actief handhaven beletten' een schoolvoorbeeld van ondermijning. "Je begeeft je dan in de rafelranden van de rechtsstaat", aldus Bakker. Jurie van den Berg van Gemeentebelangen zei: "Er is niet opgeroepen tot brandstichting, maar de lucifers werden wel aangereikt".

Jan Koffeman van Hart voor Urk zegt dat hij 'ongelukkige woorden' heeft gebruikt. Koffeman gaf als uitleg voor de woorden 'opruimen die handel', dat de GGD-medewerkers volgens hem een beter onderkomen verdienen dan de containers die nu in de haven staan. "Ik heb ontzettend veel waardering voor de medewerkers van de GGD. Deze mensen verdienen een betere locatie met een net toilet en een nette keuken." De fractie van Hart voor Urk wilde verder niet ingaan op de kwestie: "We moeten niet naar het verleden kijken, maar naar de toekomst".

"Hier in de raad bent u constructief. Maar wat u op Twitter uitslaat is bagger."

— Hans Crebas, CDA Urk

'Bagger'
Hendrik Wakker van de PVV benadrukte dat zijn partij niet voor rellen en brandstichting is. "We zijn wel tegen de avondklok, want dat is vrijheidsbeperking. Het CDA wil de rellen indirect in onze schoenen schuiven. We moeten elkaar niet valselijk beschuldigen of woorden framen. Het CDA en de ChristenUnie moeten beseffen dat niet iedereen door een roze bril kijkt naar de gang van zaken in ons land." Volgens Crebas heeft Wakker twee gezichten: "Hier in de raad bent u constructief. Maar wat u op Twitter uitslaat is bagger."

Uiteindelijk was de gehele gemeenteraad het erover eens dat er oplossingen bedacht moeten worden om dit soort rellen te voorkomen. Volgens Meindert Bakker van de ChristenUnie is er een gebrek aan normbesef bij een deel van de Urker jeugd. Hij vindt de oproep voor een lampionnenoptocht zaterdagavond niet handig. "Je weet nooit wie daar op afkomt." Ook burgemeester Cees van den Bos vindt zo'n optocht te gevaarlijk en hij roept de Urkers op dit een paar weken uit te stellen.

Tijdens het spoeddebat lieten de meeste fracties weten vierkant achter burgemeester Van den Bos te staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel