Weerstand tegen deelname China aan Floriade

ALMERE • Di 28 december 2021 | 9:42 • Dinsdag 28 december 2021 | 9:42

De Partij voor de Dieren in Almere heeft ernstige bezwaren tegen de deelname van China aan de Floriade. Volgens de partij maakt het land zich schuldig aan volkerenmoord en slavernij. De fractie vraagt daarom of het Almeerse college van burgemeester en wethouders zich hard wil maken om de uitnodiging voor China in te trekken.

De deelname van China aan de wereldtuinbouwtentoonstelling werd in september 2019 aangekondigd. De Floriade BV noemde dat destijds 'een belangrijke mijlpaal'. Maar de Partij voor de Dieren wijst op de onderdrukking van de Oeigoeren, een moslimminderheid in het noordwesten van China. Deze groep wordt volgens Amnesty International gediscrimineerd en opgesloten in 'heropvoedingskampen'.

De dierenpartij vindt het meedoen van China ook opmerkelijk, omdat burgemeester Franc Weerwind zich eerder fel heeft uitgesproken over slavernij. Zo pleitte hij voor de komst van een Nationaal Slavernijmuseum en een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden van Nederland.

Is dit onderwerp al eerder besproken?
Eerder dit jaar vonden meerdere partijen al dat er geen officiële ontmoetingen met landen als China en Qatar moeten plaatsvinden tijdens de Floriade. Bij dat laatste land werd gewezen naar de misstanden bij de bouw van voetbalstadions voor het WK Voetbal in 2022.

Vanuit de gemeente zijn dienstreizen georganiseerd om zoveel mogelijk landen mee te laten doen aan de Floriade. Dat leidde ertoe dat bijvoorbeeld Taiwan, Indonesië en Thailand de toezegging deden naar het evenement te komen met een stand.

Heeft verzoek van PvdD kans van slagen?
Dat is nog maar de vraag, omdat het college van B & W feitelijk niet over de uitnodigingen gaat. Dat is namelijk de verantwoordelijkheid van het Rijk. Volgens de meest recente Kamerbrief zijn nu 22 landen voor de Floriade aangemeld. Het college zou het verzoek van de Partij voor de Dieren moeten neerleggen bij oud-burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma. Zij werd in 2018 door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit benoemd als commissaris-generaal van de Floriade om landen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling uit te nodigen. Het is niet bekend of het college actie onderneemt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel