'Datacenter-wethouder' Egge Jan de Jonge stapt uit de politiek

ZEEWOLDE • Ma 27 juni 2022 | 23:04 • Maandag 27 juni 2022 | 23:04

Oud-wethouder Egge Jan de Jonge van Zeewolde stopt als raadslid. Dat maakte hij maandagavond bekend.

De Jonge zegt in een toelichting dat hij het eens is met de formateur dat er echt een cultuurverandering moet komen in Zeewolde. Hij vindt het dan raar dat er mensen die onderdeel waren van de oude bestuurscultuur in het college zitten.

Hij doelt daarmee vooral op de terugkeer van Winnie Prins als wethouder voor Leefbaar Zeewolde. Prins werd vorig jaar door een meerderheid van de raad weggestuurd als wethouder, omdat ze via Facebook openlijk kritiek had op het coronabeleid van de overheid. Haar was al eerder verstaan te geven dat ze terughoudender moest zijn met uitingen op sociale media. Ook geeft hij aan geen vertrouwen te hebben in Helmut Hermans (Leefbaar Zeewolde) en Erik van de Beld (CU), omdat die volgens hem 'regeren uit wantrouwen'. De Jonge zegt wel 'het volste vertrouwen te hebben' in wethouder Ernst Bron (CU).

Datacenter
Als wethouder was Egge Jan de Jonge een van de hoofdrolspelers bij het binnenhalen van het datacenter van Meta naar zijn gemeente, een initiatief dat toen nog door een meerderheid van de gemeenteraad werd gesteund. Na de verkiezingen van maart zijn die verhoudingen veranderd. Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie, die tegen het datacenter zijn, boekten een forse verkiezingswinst. Het CDA van De Jonge moest een zetel inleveren.

Dat is volgens De Jonge voor hem niet de reden om uit de politiek te stappen. Hij zegt in eerste instantie vol goede moed het voornemen te hebben gehad om als raadslid aan de slag te gaan in de oppositie. Maar de gang van zaken rond de vorming van een nieuw college zijn hem inmiddels zo tegen gaan staan, dat dit volgens hem niet verstandig is. 'Ik ben bang dat ik dan alleen een tegenmacht ga zijn die vanuit zurigheid reageert en ik dat dit niet in het belang is van inwoners en de gemeente Zeewolde."

Dit bericht is gemaakt in een samenwerking tussen Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel