Opnieuw plaatsvervangende schaamte bij oprichter ouderwacht

URK • Ma 21 november 2022 | 17:23 • Maandag 21 november 2022 | 17:23

Plaatsvervangende schaamte heeft Louwe Kramer als hij terugdenkt aan de honderd rellende jongeren op Urk afgelopen zaterdagavond. "Die herrie en die drukte, waar is dat voor nodig?"

Kramer is oprichter van de ouderwacht, een groep volwassenen die jongeren in het gareel probeert te houden. De groep werd in het najaar van 2020 gevormd, toen het ook al weken achtereen misging met jeugd. Ook toen zei Kramer met het schaamrood op de kaken rond te lopen. Mede dankzij deze groep werden de rellen destijds uiteindelijk succesvol aangepakt. Ook vorig jaar was de inzet van de volwassenen meerdere keren nodig. En zelfs dit jaar stond de groep al verschillende keren stand-by.

Zaterdagavond was Kramer aanwezig voordat het misging, samen met zo'n twintig andere volwassenen. Maar praten had eigenlijk geen zin, merkten ze: "We zijn er naartoe gegaan en het rommelde de hele middag eigenlijk al. Ik kreeg bericht vanuit het gemeentehuis dat er wat gaande was. Veel jonge gasten van 13, 14 en 15 jaar. Die zaten te joelen en te schreeuwen. En ze gooiden vuurwerk: die gevaarlijke cobra's, levensgevaarlijk. Puur groepsgedrag." Een gedeelte ging daarbij gekleed als Zwarte Piet, net als in 2021 en 2020.

Politie grijpt in

@112_spotter_urk
De jongeren gingen niet weg en uiteindelijk moest de politie ingrijpen. Er is één verdachte aangehouden. Burgemeester Cees van den Bos van Urk die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid wilde maandag niet voor de camera bij Omroep Flevoland reageren op de zoveelste rellen in zijn gemeente. Wel legde hij in een persbericht uit waarom de politie zaterdagavond in actie moest komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel