Zo stemde Flevoland tijdens de verkiezingen

FLEVOLAND • Do 17 maart 2022 | 7:46 • Donderdag 17 maart 2022 | 7:46

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Flevoland is er meer op lokale partijen gestemd dan op de landelijke partijen. Hieronder een overzicht van de verschillende gemeenten.

Zeewolde
Leefbaar Zeewolde verdubbelde het aantal zetels in de raad van vijf naar tien. Die fractie heeft daarmee een meerderheid in de gemeenteraad van Zeewolde. In het dorp woedt een discussie over een gepland datacenter. Vorig jaar stemde een nipte meerderheid van de gemeenteraad voor de mogelijke komst van dat datacenter. De partijen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie stemden als enigen tegen. Zij zijn nu ook de enigen met zetelwinst. Alle partijen die voor hebben gestemd, moeten zetels inleveren. Lijsttrekker Tom Zonneveld van Leefbaar is blij verrast door de winst. Hij zag wel winst aankomen, maar niet zo'n grote overwinning.

Ex-wethouder Winnie Prins heeft 690 voorkeurstemmen gekregen waardoor ze kan plaatsnemen in de gemeenteraad. Zij moest vorig jaar juni opstappen als wethouder, nadat ze zich persoonlijk uitte over het coronabeleid. Ze liet weten terug te willen keren als wethouder.

Almere
In Almere is de VVD wederom de grootste partij. Dit was vier jaar geleden ook zo. Wel heeft de VVD minder zetels gekregen; ze gaat van acht naar zes zetels. Van de zittende partijen stijgt alleen de SP. De Socialistische Partij gaat van drie naar vier zetels. Er komen veel nieuwkomers in de raad. BIJ1, 50PLUS en Forum voor Democratie komen ieder met twee zetels in de raad. DENK, ook een nieuwkomer, komt uit op één zetel.

Lelystad
In Lelystad zijn JongLelystad en Forum voor Democratie de winnaars. JongLelystad verdubbelt in aantal zetels, van twee naar vier. FvD komt nieuw binnen met twee zetels. Gemeente Belangen Lelystad en GroenLinks stijgen één zetel. Lijsttrekker van JongLelystad Murat Aktan had gehoopt op drie zetels en is dus ontzettend blij met vier. "Dit is vanzelfsprekend een beloning voor al het harde werk. We hebben ons de afgelopen 4 jaar keihard ingezet voor de stad, zijn met goede voorstellen gekomen en we zijn constructief geweest met andere raadsleden."

Noordoostpolder
Ook in Noordoostpolder scoorde een lokale partij goed. De Politieke Unie is daar de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij gaat van vier naar zes zetels. Ook de ChristenUnie-SGP en ONS Noordoostpolder stijgen, beiden krijgen er één zetel bij.

Dronten
In Dronten gaat Leefbaar Dronten van vier naar zes zetels. Ook de PvdA deed het daar goed en gaat van één naar twee zetels. De grootste verliezer is de VVD. Die partij gaat van zeven naar vier zetels. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen deed die partij het juist erg goed.

Urk
Op Urk is de SGP de grote winnaar van de verkiezingen. De partij werd de grootste op Urk en ging van drie naar zes zetels. Nieuwkomer Krachtig Urk deed het verrassend goed en haalde één zetel. De ChristenUnie is de grote verliezer op Urk en gaat van vijf naar drie zetels. Forum voor Democratie haalde geen zetel op Urk, en daar baalde de lijsttrekker nogal van. Inmiddels heeft hij voor zijn uitspraken excuses aangeboden. Oud-wethouder Geert Post keert weer terug in de Urker politiek. Hij kreeg voldoende voorkeurstemmen.

Het opkomstpercentage was in elke Flevolandse gemeente lager dan vier jaar geleden. In Almere zakte de opkomst zelfs onder de 40 procent.

Lees hier meer over de uitslagen en de reacties in Almere
Lees hier meer over de uitslagen en de reacties in Lelystad
Lees hier meer over de uitslagen en de reacties op Urk
Lees hier meer over de uitslagen en de reacties in Noordoostpolder
Lees hier meer over de uitslagen en de reacties in Zeewolde
Lees hier meer over de uitslagen en de reacties in Dronten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel